1 minuta
4 osoby
Łatwe
Składniki
gulasz
  • gulasz
  •  gulasz-z-żołądków3
  •  gulasz-z-żołądków4
SKŁADNIKI
  • 500 g żołądków kaczych
  • 1 duża marchew
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ pęka selera naciowego
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Wiem, wiem co powiecie - czy ten człowiek zgłupiał. Kto dziś je podroby. Ano ja. Podroby zostały zapomniane, znienawidzone i wyrzucone z jadłospisu Polaków. A to błąd! Nie ma nic lepszego niż smak tradycyjnych kaczych żołądków w sosie własnym, podanych na kaszy perłowej z domowym ogóreczkiem kwaszonym.

sposób przygotowania

  1. Żołądki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka, zalej świeżą wodą i postaw na kuchence. Na średniej mocy palnika ugotuj żołądki.
  2. Pod koniec gotowania zbierz dokładnie małym sitkiem z wierzchu szumowiny i odlej pozostały płyn.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. W osobnym garnku rozgrzej masło z odrobiną oleju zeszklij cebulę. Dodaj żołądki i podsmaż aby się przyrumieniły.
  5. Zalej całość wodą oraz winem, aż płyn je lekko przykryje. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika ok. 1,5 godziny.
  6. Marchew obierz i przekrój na pół wzdłuż. Następnie pokrój w cienkie półksiężyce.
  7. Selera pokrój w cienkie plasterki.
  8. Pokrojoną marchew i seler dodaj do gulaszu i przypraw do smaku solą z pieprzem.
  9. Gotuj całość przez 30 min.
  10. Po tym czasie wymieszaj pół szklanki zimnej wody z mąką i zagęścić sos cały czas mieszając.
  11. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym koprem.

Autor przepisu: Kapitan Cook

Gulasz z żołądków – smak tradycji
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
  • hypnose1990

    nie wiem jak smakuje ale wygląda obłędnie- kiedyś na pewno spróbuję. Gratuluję świetnych pomysłów na dekorowanie i podawanie potraw. Na tak wyglądające danie skusi się każdy niejadek:)

  • jolcia

    Ja też jem żołądki! Żołądeczki w sosie to najlepsze danie na zimowe dni! A co do samych żołądków to właśnie w tym momencie kilka pływa u mnie w zupie! Uwielbiam!

  • ulek

    mniam… ja tam uwielbiam żołądeczki. dziś zaplanowane na obiad- szukałam właśnie inspiracji w podejściu:) a kaczych nie jadłam, gdzież to dostać. a zdjęcia- prawiem się wgryzła w monitor.

  • Agata

    Zrobiłam ten przepis dodając do kompletu serca kacze, sam gulasz mnie nie powalił, ale za to podroby wyszły wspaniałe, miękkie i aromatyczne :)

  • Ola

    Przepis ekstra zachwycił wszystkich w domu :)

  • Aga

    Przepis świetny, dzisiaj zaserwowałam te pyszne żołądki na obiad w domku i co tu dużo mówić są REWELACYJNE!!! ;) POLECAM!

  • dorotis85

    Super przepis, sos bym go całego zjadła bez dodatków. Polecam.

  • kaczucha :)

    Właśnie wrzuciłam żołądki kacze do gara na etap pierwszy. I mam zgryza- może źle interpretuję przepis: „Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn.”- w tym etapie, ile żołądki mają się gotować? robię pierwszy raz danie z tego mięsiwa i nie jestem pewna, czy z całych 2,5 godzin na przepis to 30 min. jest przeznaczone na gotowanie? Bo potem jest 1,5 + 30 min. Muszę wyeliminować wiele mięs z diety, a kaczki i gęsi jak najbardziej włączyć. Wczoraj ugotowałam rosół na kaczce- niebo w gębie, polecam :)

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Zagotować i gotować 5 minut. Potem odlać, nalać nowej wody i gotować ponad 1 h, trzeba próbować czy są już miękkie i jak będą to robimy dalej.

  • kaczucha :)

    Dziękuję za radę. Gulasz już zdegustowany częściowo. U mnie wersja bez mąki i śmietany. Jest pycha. Wino dodaje do wielu potraw, świetnie klaruje i daje nie powtarzalny smak i aromat :)