Szukaj przepisu

Gulasz z żołądków – smak tradycji

Pin it

Czas przygotowania: 2,5 godziny Drukuj przepis

Żołądki, wątróbki, serca, płuca - te niegdyś goszczące w kuchni polskiej rarytasy są dziś wyautowane niczym polska piłka nożna.  Jednak powodem tego jest najczęściej złe przygotowanie danej potrawy. Nie zapomnę wysmażonej na kamień wątróbki mojej babci, przez takie wspomnienia wydaje się, że wszystkie podroby są niesmaczne i problematyczne w przygotowaniu - a to błąd! Idąc szlakiem wysublimowanego smaku szlacheckich korzeni postanowiłem przygotować potrawę zapomnianą, zwłaszcza przez programy kulinarne, gdyż zdaje mi się, że w polskich domach nie do końca. A zatem do dzieła.

  • Składniki:

  • 0,5kg żołądków kaczych
  • 1 duża marchew
  • kieliszek czerwonego wina
  • 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół pęka selera naciowego
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przepis

Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn.

W oddzielnym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać żołądki i chwilę podsmażyć.  Zalać wodą oraz winem, aż płyn  je lekko przykryje. Dusić pod lekkim przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 h. Potem dodać pokrojoną w plasterki marchew i seler, przyprawy do smaku. Gotować jeszcze przez 30 min. Po tym czasie wymieszać pół szklanki wody z mąką i zagęścić sos wg własnych preferencji.

Na sam koniec dodać śmietanę i posiekany koper. Najlepiej podawać z ulubioną kaszą i ogórkami kwaszonymi.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. hypnose1990 pisze:

    nie wiem jak smakuje ale wygląda obłędnie- kiedyś na pewno spróbuję. Gratuluję świetnych pomysłów na dekorowanie i podawanie potraw. Na tak wyglądające danie skusi się każdy niejadek:)

  2. jolcia pisze:

    Ja też jem żołądki! Żołądeczki w sosie to najlepsze danie na zimowe dni! A co do samych żołądków to właśnie w tym momencie kilka pływa u mnie w zupie! Uwielbiam!

  3. ulek pisze:

    mniam… ja tam uwielbiam żołądeczki. dziś zaplanowane na obiad- szukałam właśnie inspiracji w podejściu:) a kaczych nie jadłam, gdzież to dostać. a zdjęcia- prawiem się wgryzła w monitor.

  4. Agata pisze:

    Zrobiłam ten przepis dodając do kompletu serca kacze, sam gulasz mnie nie powalił, ale za to podroby wyszły wspaniałe, miękkie i aromatyczne :)

  5. Ola pisze:

    Przepis ekstra zachwycił wszystkich w domu :)

  6. Aga pisze:

    Przepis świetny, dzisiaj zaserwowałam te pyszne żołądki na obiad w domku i co tu dużo mówić są REWELACYJNE!!! ;) POLECAM!

  7. dorotis85 pisze:

    Super przepis, sos bym go całego zjadła bez dodatków. Polecam.

  8. kaczucha :) pisze:

    Właśnie wrzuciłam żołądki kacze do gara na etap pierwszy. I mam zgryza- może źle interpretuję przepis: „Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn.”- w tym etapie, ile żołądki mają się gotować? robię pierwszy raz danie z tego mięsiwa i nie jestem pewna, czy z całych 2,5 godzin na przepis to 30 min. jest przeznaczone na gotowanie? Bo potem jest 1,5 + 30 min. Muszę wyeliminować wiele mięs z diety, a kaczki i gęsi jak najbardziej włączyć. Wczoraj ugotowałam rosół na kaczce- niebo w gębie, polecam :)

  9. Kapitan Cook pisze:

    Zagotować i gotować 5 minut. Potem odlać, nalać nowej wody i gotować ponad 1 h, trzeba próbować czy są już miękkie i jak będą to robimy dalej.

  10. kaczucha :) pisze:

    Dziękuję za radę. Gulasz już zdegustowany częściowo. U mnie wersja bez mąki i śmietany. Jest pycha. Wino dodaje do wielu potraw, świetnie klaruje i daje nie powtarzalny smak i aromat :)

Skomentuj


5 + = jedenaście