Gulasz z żołądków – smak tradycji


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 500 g żołądków kaczych
  • 1 duża marchew
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ pęka selera naciowego
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Wiem, wiem co powiecie - czy ten człowiek zgłupiał. Kto dziś je podroby. Ano ja. Podroby zostały zapomniane, znienawidzone i wyrzucone z jadłospisu Polaków. A to błąd! Nie ma nic lepszego niż smak tradycyjnych kaczych żołądków w sosie własnym, podanych na kaszy perłowej z domowym ogóreczkiem kwaszonym.

sposób przygotowania

  1. Żołądki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka, zalej świeżą wodą i postaw na kuchence. Na średniej mocy palnika ugotuj żołądki.
  2. Pod koniec gotowania zbierz dokładnie małym sitkiem z wierzchu szumowiny i odlej pozostały płyn.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. W osobnym garnku rozgrzej masło z odrobiną oleju zeszklij cebulę. Dodaj żołądki i podsmaż aby się przyrumieniły.
  5. Zalej całość wodą oraz winem, aż płyn je lekko przykryje. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika ok. 1,5 godziny.
  6. Marchew obierz i przekrój na pół wzdłuż. Następnie pokrój w cienkie półksiężyce.
  7. Selera pokrój w cienkie plasterki.
  8. Pokrojoną marchew i seler dodaj do gulaszu i przypraw do smaku solą z pieprzem.
  9. Gotuj całość przez 30 min.
  10. Po tym czasie wymieszaj pół szklanki zimnej wody z mąką i zagęścić sos cały czas mieszając.
  11. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym koprem.