Szukaj przepisu

Śledź po kaszubsku

12 godzin
4 osoby
łatwe
Składniki
Śledź po kaszubsku
  • Śledź po kaszubsku
  •  sledz-po-kaszubsku1
  •  sledz-po-kaszubsku2
SKŁADNIKI
  • Marynata: 1,5 szkl. wody 1 szkl. octu jabłkowego 2 łyżki ziaren gorczycy 5 ziaren angielskich 3 liście laurowe 1 łyżka pieprzu ziarnistego 2 łyżki cukru ! Ryba: 30 dag matjasów 2 cebule 2 łyżki majeranku pieprz 2 łyżki papryki w proszku olej 4 łyżki koncentratu pomidorowego.

Przepyszne śledzie po kaszubsku. Przepis, który musisz mieć w swoich "karteluszkach". Mocno pomidorowe śledzie po kaszubsku zapraszają do kuchni.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie jej elementy gotujemy 10 minut od momentu zawrzenia. Polecam gorczycę oraz ziele angielskie i liście laurowe rozkruszyć w moździerzu. Po wystudzeniu mikstury, układamy nasze filety pokrojone w 2 cm segmenty w marynacie i niech się macerują całą noc na balkonie. Następnego dnia przygotowujemy już część właściwą. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w paski dwie cebule. Można je nieco posolić oraz pocukrzyć - wtedy zmiękną. Patelnie zdejmujemy z ognia i po 30 sekundach wrzucamy słodką paprykę w proszku. Poza źródłem ciepła mieszamy ją z cebulą. Następnie na patelni ląduje majeranek, koncentrat oraz 4 łyżki wody. Wstawiamy ponownie na ogniu i lekko przesmażamy 1 minutę. Doprawiamy pieprzem oraz ew. cukrem dla złamania kontrastu smakowego. W chłodnej masie cebulowej układamy nasze oczyszczone z marynaty śledzie i wkładamy je ponownie do lodówki. Im dłużej, tym bardziej przejdą smakami. Smacznego.

Autor przepisu: