Szukaj przepisu

Śledź po kaszubsku

Pin it

Czas przygotowania: 12 godzin Drukuj przepis

Uwielbiam połączenie smaków słodko - kwaśnych i do tego pomidorowo - paprykowych. Wszystkie te elementy znajdziecie w przepisie na domowe śledzie po kaszubsku.

Najważniejszy element to śledzie. Polecam użyć matjasów ze sprawdzonego źródła. Jeśli będą zbyt słone można je nieco wymoczyć w wodzie.

  • Składniki:

  • Marynata:

  • 1,5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu jabłkowego
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 5 ziaren angielskich
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki cukru
  • Ryba:

  • 30 dag matjasów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • olej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego.

Przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie jej elementy gotujemy 10 minut od momentu zawrzenia. Polecam gorczycę oraz ziele angielskie i liście laurowe rozkruszyć w moździerzu.

Po wystudzeniu mikstury, układamy nasze filety pokrojone w 2 cm segmenty w marynacie i niech się macerują całą noc na balkonie.

Następnego dnia przygotowujemy już część właściwą. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w paski dwie cebule. Można je nieco posolić oraz pocukrzyć - wtedy zmiękną. Patelnie zdejmujemy z ognia i po 30 sekundach wrzucamy słodką paprykę w proszku. Poza źródłem ciepła mieszamy ją z cebulą. Następnie na patelni ląduje majeranek, koncentrat oraz 4 łyżki wody. Wstawiamy ponownie na ogniu i lekko przesmażamy 1 minutę. Doprawiamy pieprzem oraz ew. cukrem dla złamania kontrastu smakowego.

W chłodnej masie cebulowej układamy nasze oczyszczone z marynaty śledzie i wkładamy je ponownie do lodówki. Im dłużej, tym bardziej przejdą smakami. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


+ trzy = 9