Sznycel


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g cielęciny
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • cytryna
  • sól
  • masło klarowane

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek do mięsa
  • folia spożywcza

Oryginalny sznycel wiedeński. Poznaj wspaniały smak oraz technikę przygotowywania tego klasyka nad klasykami.

Sznycel przepis

  1. Cielęcinę podziel na pół w poprzek włókien.
  2. Następnie każdy kawałek natnij ponownie na pół niemal do końca, pozostawiając 1 cm przed końcem cięcia.
  3. Rozłóż płaty mięsa na płasko i przykryj folią spożywczą. Następnie rozbij jak schabowe do 0,5 cm grubości.
  4. Cielęcinę przypraw sokiem z cytryny i solą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 30 minut.
  5. Na patelni rozgrzej większą ilość tłuszczu.
  6. Na 3 głębokich talerzach przygotuj elementy panierki: mąkę rozbełtane jajko i bułkę tartą.
  7. Sznycle panieruj w kolejności mąka, jajko, bułka tarta.
  8. Smaży na rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony aż panierka będzie koloru złocistego.
Podawaj z cząstkami cytryny.