Grzaniec


2 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 1 kora cynamonu
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 10 goździków
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 5 ziaren kardamonu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito

Porada szefa kuchni

Pomarańcze przed obraniem najlepiej umyć szarym mydłem a następnie obficie spłukać. W ten sposób po za zabrudzeniem pozbędziesz wosków którymi są nacierane owoce.

Nie ma nic lepszego niż domowy grzaniec. Rozgrzewające w zimowe dni grzane wino z dodatkami korzennymi. Smak i aromat świąt w całym domu gwarantowany.

Przepis na: Grzaniec

  1. Do rondla wlej wino, dodaj sok z dwóch pomarańczy oraz obraną przy pomocy obieraczki skórkę z jednej pomarańczy.
  2. Następnie obierz imbir i gęsto ponacinaj.
  3. Kolejno wrzuć dodatki: goździki, kora cynamonu, anyże gwiazdkowe, kardamon, 5 ziaren pieprzu oraz 1 łyżka miodu.
  4. Tak przygotowaną miksturę postaw na małym ogniu i pod przykryciem doprowadź do uzyskania 80 stopni C. Nie można tego zagotować!
  5. Zaparzaj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i daj czas, aby chłonął aromaty przez kolejne 20 minut.
  6. Następnie przecedź nasze płynne cudo i podgrzej ponownie do 80 stopni C.
  7. Rozlej do glinianych kubeczków i pij relaksując się z bliskimi.
  8. Najlepiej smakuje przy rozpalonym kominku.