Jajecznica z kurkami


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g kurek
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • miód
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • masło

Porada szefa kuchni

Aby pozbyć się goryczki z mrożonych kurek, przed smażeniem obgotuj je przez chwilę w mieszance wody z mlekiem.

Znacie termin "śniadanie mistrzów"? Jajecznica z kurkami zdecydowanie zalicza się do tego typu propozycji. Choć kurki to produkt, który najlepiej nabywać w sezonie, to poza nim czasami warto się skusić na mrożonki. Poza tym jajka są cennym źródłem energii, która przyda Ci się każdego poranka. Proponowany przez nas przepis na jajecznicę z kurkami pozwoli Ci na rozpoczęcie dnia po mistrzowsku.

Przepis na: Jajecznica z kurkami

  1. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaj kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Kurki dopraw od razu solom, sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz odrobiną miodu.
  6. Całość przesmaż aż woda spod grzybów wyparuje.
  7. Następnie dodaj jajka. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
  8. Jajecznicę z kurkami na talerzu i posyp posiekaną natką pietruszki.