Szparagi zapiekane pod beszamelem


2 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • połowa serka topionego śmietankowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 plastry oscypka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Szparagi – niegdyś rarytas, dziś coraz bardziej popularne i dostępne w wielu warzywniakach i marketach – są cenione nie tylko za swój charakterystyczny smak, ale i dobroczynny wpływ na zdrowie. Wśród wielu dietetyków i znawców kulinarnych uznawane są za afrodyzjak, który podnosi poziom męskiego libido. Dlatego szparagi zapieczone pod beszamelem, to coś, jak połączenie przyjemnego z pożytecznym. Może przyrządzisz je na romantyczną kolację?

Przepis na: Szparagi zapiekane pod beszamelem

  1. W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej odrobinę soli i cukru.
  2. Szparagi gotuj przez 5 minut lub na parze.
  3. W mniejszym garnku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę cały czas mieszając.
  4. Po lekkim zasmażeniu mąki dodaj zimne mleko.
  5. Ciągle mieszając doprowadź masę do zgęstnienia.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Następnie dodaj serek topiony i dopraw sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  8. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, rozłóż szparagi i zalej gęstym beszamelem.
  9. Na całej powierzchni rozłóż plasterki oscypka i wbij na wierzch jajko.
  10. Szparagi zapiekaj w piecu przez ok. 15 minut, aż jajko się zetnie.
  11. Po wyjęciu posyp posiekanym szczypiorkiem.