Szukaj przepisu

Zupa fasolowa

2 godziny
6 osób
łatwe
Składniki
Zupa fasolowa
  • Zupa fasolowa
  •  zupa-fasolowa2
  •  zupa-fasolowa3
SKŁADNIKI
  • 1,5 l wody 400 g fasoli typu Jaś 400 g żeberek surowych 1 kiełbasa podwędzana długości połowy łokcia 1 duża cebula 2 średnie marchwie 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2 liście laurowe mielony kminek majeranek masło sól, pieprz natka pietruszki

Zupa fasolowa to po grochówce chyba najbardziej pożywna zupa. Domowa fasolówka podana z żeberkami oraz podwędzaną kiełbasą to wspaniały pomysł na rodzinny obiad, nie tylko dla wojska.

sposób przygotowania

Zaczynamy od zalania fasoli zimną woda i odstawienia jej na całą noc. Rano do dużego garnka wrzucamy kawałki podzielonych żeberek oraz przepłukaną fasolę. Zalewamy całość 1,5 l zimnej wody i zagotowujemy. Potem szumujemy zupę, czyli zbieramy za pomocą łyżki lub sitka ścięte białko z wierzchu. Następnie zmniejszamy ogień i pod lekkim przykryciem gotujemy 1 h wraz z dodatkiem 10 ziaren pieprzu, szczyptą soli, 8 ziarnami ziela angielskiego oraz 2 listkami laurowymi. Po tym czasie do zupy wrzucamy 2 marchewki pokrojone w 1 cm plastry oraz ziemniaki w kostkę. Na patelni na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, gdy będzie złota dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość z odrobiną soli i pieprzu do smaku przesmażamy 5 minut. Po tym czasie wyciskamy na patelnię 4 ząbki czosnku, mieszamy i zdejmujemy całość z ognia. Tak przygotowana smażonka ląduje w garnku z zupą. Doprawiamy zupę fasolową sporą ilością majeranku oraz odrobiną zmielonego kminku. Fasolówkę gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę fasolową podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz wiejskim chlebem. Warto mięso z żeberek obrać i posiekać w średnie kawałki, po czym umieścić w zupie. Jako dodatek świetnie zdadzą się również domowe prażuchy.

Autor przepisu:

  • llyly

    co to do cholery znaczy ,,1 kiełbasa podwędzana długości połowy łokcia ,, to nie bylo prosciej napisac mniej wiecej ile co to jest ? cholerne sredniowiecze ? autor przepisu ma jedynie dwa place czola
    pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    W zależności od długości łokcia tak kiełbasianą masz zupę ;)

  • Baaal

    Hah, połowa długości gestu Kozakiewicza, no czego nie rozumiesz?:DDD

  • @Baaal

    tego, ze bardziej popularne jest wyrazanie dlugosci w cm a nie w lokciach

  • dorcia

    zupa jednym słowem zajebista

  • olomonolo

    do całej zupy dodajemy tylko szczyptę soli???

  • Kapitan Cook

    Dużą szczyptę ;)

  • Ela

    ugotuje jutro

  • Alina

    Przepyszna mi wyszła :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)