Zupa fasolowa


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1,5 l wody
  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 400 g żeberek surowych
  • 1 kiełbasa podwędzana
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchwie
  • 4 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • mielony kminek
  • majeranek
  • masło
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
  • małe sitko
  • praska do czosnku

Zupa fasolowa to po grochówce chyba najbardziej pożywna zupa. Domowa fasolówka podana z żeberkami oraz podwędzaną kiełbasą to wspaniały pomysł na rodzinny obiad, nie tylko dla wojska.

sposób przygotowania

  1. Fasolę namaczaj przez całą noc
  2. Żeberka podziel na mniejsze części i razem z fasolą umieść w garnku. Całość zalej 1,5 l zimnej wody i ustaw średnią moc palnika.
  3. Marchew obierz i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  6. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry.
  7. Przy pomocy sitka zdejmij z wierzchu garnka ścięte białko ( szumowinę ).
  8. Do garnka wrzuć pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i dopraw solą.
  9. Zmniejsz moc palnika i pod niepełnym przykryciem gotuj przez 1 godzinę
  10. Po tym czasie do zupy wrzuć marchew oraz ziemniaki.
  11. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Gdy będzie złota dodaj kiełbasę. Całość z odrobiną soli i pieprzu smaż 5 minut.
  12. Po tym czasie wyciśnij na patelnię 4 ząbki czosnku, wymieszaj i całość przełóż do garnka .
  13. Dopraw zupę sporą ilością majeranku oraz odrobiną zmielonego kminku.
  14. Gotuj całość jeszcze 20 minut, a następnie mięso z żeberek pokrój w drobne kawałki i z powrotem rzuć do garnka
  15. Zupę podawaj z posiekaną pietruszką