Szukaj przepisu

Zupa fasolowa

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Najlepsza zupa fasolowa wychodzi na żeberkach. Osobiście polecam Wam żeberka surowe, aniżeli wędzone. Lekki wędzony posmak doda podwędzana kiełbasa, przy samych wędzonych żeberkach posmak wędzonki zbytnio dominuje.

Najgorszym elementem jest oczywiście fasola, którą trzeba całą noc moczyć. Można zrobić wersję szybszą, czyli zagotować fasolę i odstawić na 2 h, a potem gotować razem z żeberkami. Najgorszym rozwiązaniem jest dodatek fasoli z puszki, ale i w ostateczności możecie jej użyć, dodając ją 30 min przed końcem gotowania.

  • Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 400 g żeberek surowych
  • 1 kiełbasa podwędzana długości połowy łokcia
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchwie
  • 4 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • mielony kminek
  • majeranek
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przepis

Zaczynamy od zalania fasoli zimną woda i odstawienia jej na całą noc. Rano do dużego garnka wrzucamy kawałki podzielonych żeberek oraz przepłukaną fasolę. Zalewamy całość 1,5 l zimnej wody i zagotowujemy. Potem szumujemy zupę, czyli zbieramy za pomocą łyżki lub sitka ścięte białko z wierzchu.

Następnie zmniejszamy ogień i pod lekkim przykryciem gotujemy 1 h wraz z dodatkiem 10 ziaren pieprzu, szczyptą soli, 8 ziarnami ziela angielskiego oraz 2 listkami laurowymi. Po tym czasie do zupy wrzucamy 2 marchewki pokrojone w 1 cm plastry oraz ziemniaki w kostkę. Na patelni na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, gdy będzie złota dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość z odrobiną soli i pieprzu do smaku przesmażamy 5 minut. Po tym czasie wyciskamy na patelnię 4 ząbki czosnku, mieszamy i zdejmujemy całość z ognia. Tak przygotowana smażonka ląduje w garnku z zupą.

Doprawiamy zupę fasolową sporą ilością majeranku oraz odrobiną zmielonego kminku. Fasolówkę gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę fasolową podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz wiejskim chlebem. Warto mięso z żeberek obrać i posiekać w średnie kawałki, po czym umieścić w zupie. Jako dodatek świetnie zdadzą się również domowe prażuchy.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. llyly pisze:

    co to do cholery znaczy ,,1 kiełbasa podwędzana długości połowy łokcia ,, to nie bylo prosciej napisac mniej wiecej ile co to jest ? cholerne sredniowiecze ? autor przepisu ma jedynie dwa place czola
    pozdrawiam

  2. Kapitan Cook pisze:

    W zależności od długości łokcia tak kiełbasianą masz zupę ;)

  3. Baaal pisze:

    Hah, połowa długości gestu Kozakiewicza, no czego nie rozumiesz?:DDD

  4. @Baaal pisze:

    tego, ze bardziej popularne jest wyrazanie dlugosci w cm a nie w lokciach

  5. dorcia pisze:

    zupa jednym słowem zajebista

  6. olomonolo pisze:

    do całej zupy dodajemy tylko szczyptę soli???

  7. Kapitan Cook pisze:

    Dużą szczyptę ;)

  8. Ela pisze:

    ugotuje jutro

  9. Alina pisze:

    Przepyszna mi wyszła :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

Skomentuj


× dziewięć = 45