Domowe nachosy z sosem serowym
- 2 tortille
 - 3 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - ½ łyżeczki chilli
 - szczypta soli
 Sos serowy
- 150 g serka topionego śmietankowego
 - 180 ml mleka
 - szczypta soli, papryki słodkiej i chilli
 
TO CI SIĘ PRZYDA
- silikonowy pędzelek
 
Porada szefa kuchni
Sos podawaj lekko ciepły. Jeśli zastygnie i stężeje podgrzej go ponownie na niewielkim ogniu. Dla urozmaicenia smaku, cześć serka topionego można zastąpić serem o wyrazistym smaku np. gorgonzolą lub parmezanem.
Domowe nachosy z sosem serowym przepis
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (z termoobiegiem).
 - W małej misce wymieszaj olej z przyprawami: słodką papryką, chilli i solą.
 - Tortille posmaruj olejem z przyprawami z obu stron, przy pomocy pędzelka silikonowego.
 - Tortille pokrój w 8 trójkątów, a następnie każdy z nich pokrój w kolejne 4 trójkąty.
 - Nachosy przełóż na blaszkę i piecz przez około 4-5 minut, aż się delikatnie zarumienią.
 - Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
 
- Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki
 - Przełóż do garnuszka, dolej mleko.
 - Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż serki się roztopią, a sos będzie jednolity i gładki.
 - Dopraw do smaku solą, papryką słodką i chili.
 - Sos przelej do miseczki. Podawaj lekko ostygnięty z nachosami
 
																											
									


			
		




