Sałatka z cukinią


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 100 g długo dojrzewającego żółtego sera
  • 40 g płatków migdałów
  • 1 mały ogórek wężowy
  • Sos winegret:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 9 łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw

Przygotowywana w dziesięć minut sałatka z cukinii, to sprytny sposób na zdrową przekąskę. Estetycznie ścięte paski z cukinii oraz marchwi przypominają makaron pappardele, nadając całemu daniu eleganckiego charakteru. Ta pełna witamin sałatka może Was w sobie zauroczyć od pierwszego kęsa, dlatego zapewne grozi Wam... samo zdrowie! :).

Przepis na: Sałatka z cukinią

  1. Do małego słoiczka wlej ocet balsamiczny. Następnie dodaj do niego szczyptę soli i pieprzu. Zakręć i mocno potrząsaj jak shakerem.
  2. Do słoiczka dodaj miód, musztardę i olej. Zakręć słoik ponownie potrząsaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Warzywa dokładnie umyj i osusz.
  4. Marchewkę obierz ze skórki.
  5. Do miski za pomocą obieraczki skrój wszystkie warzywa.
  6. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu i spraż delikatnie migdały.
  7. Sałatkę polej wstrząśniętym sosem, wymieszaj i poosyp migdałami.