Krupnik


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa rosołowego wołowego
  • 140 g kaszy pęczak
  • 50 g suszonych grzybów
  • 5 ziemniaków
  • natka pietruszki lub lubczyk
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren goździków

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka
  • 2 garnki
  • chochla

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz przygotować dietetyczną wersję tego dania wystarczy że nie użyjesz mięsa. Do przygotowania bulionu użyj wyłącznie włoszczyzny, a kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą przed ugotowaniem. Taka wersja idealnie się sprawdzi na gorące dni.

Pewnie niektórzy z Was pamiętają tak gęsty krupnik, że łyżka stała na baczność. Ta zupa jest (chyba) ulubioną wszystkich ojców i dziadków zaraz po wojskowej grochówce. Na pewno znacie również inny krupnik, ten bardziej rozrywkowy (procentowy), lecz nie jemu dzisiaj poświęcimy uwagę. niektórzy twierdzą, że krupnik po krupniku jest dobry na strawę i na postawę. W kuchni myśliwskiej oba są cenione i stawiane wysoko na piedestale kulinarnych smaków.

Przepis na: Krupnik

  1. Wołowinę dokładnie obmyj w zimnej wodzie. Marchewki obierz ze skórki, a cebulę przekrój na pół i przypiecz nad palnikiem razem z łupinką.
  2. W garnku umieść mięso z warzywami i zalej ok. 2,5 – 3 litrami wody.
  3. Garnek postaw na palniku i zagotuj (woda nie morze wrzeć) gdy będzie już gorąca zmniejsz moc palnika tak aby bulion lekko bulgotał.
  4. Ugotuj bulion wołowy z dodatkiem cebuli i marchewki oraz z przyprawami (ziele, pieprz i liście).
  5. Ugotowaną marchew wyjmij z garnka i pokrój w kostkę jak do rosołu.
  6. Zagotuj wodę w czajniku.
  7. Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę, a następnie sparz je wrzątkiem.
  8. Odrobiną wrzątku zalej grzyby w misce i pozostaw aby namokły.
  9. Odlej połowę bulionu do osobnego garnka i dodaj do niego kaszę sypaną, grzyby oraz ziemniaki.
  10. Gdy ziemniaki zmiękną, mięso pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka (jeśli to konieczne, oddziel je od kości).
  11. Na sam koniec dopraw krupnik solą z pieprzem
  12. Podawaj z posiekanym lubczykiem lub natką pietruszki.