Crepes Suzette


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 naleśniki
  • 2 łyżki masła
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki koniaku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • zapalniczka lub zapałki

Jest niewiele dań, które tak działają na zmysły jak słynne Crepes Suzette, czyli naleśniki Suzette. Poznajcie sekret jednego z najpopularniejszych francuskich deserów.

Crepes Suzette przepis

  1. Przygotuj naleśniki.
  2. Na patelnie wlej soki z owoców, dodaj 2 łyżki cukru i na dużej mocy palnika przez minutę odparuj płyn.
  3. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do małej i rozłóż naleśniki złożone na 4 części (w trójkąty). Dodaj skórkę z pomarańczy i delikatnie duś co jakiś czas obracając naleśniki.
  4. Następnie dodaj zimne masło i polewaj powstałym sosem naleśniki.
  5. Pod koniec posyp je pozostałym cukrem, polej alkoholami i podpal tuż przed podaniem na oczach gości.