Aromatyczna nalewka pomarańczowa
- 5 dużych pomarańczy (słodkich)
- 5 dużych mandarynek (słodkich)
- 3 cytryny
- 15 goździków
- kora cynamonu
- laska wanilii
- 1 kg cukru
- 1,5 l spirytusu (96 %)
- 0,5 l wody niegazowanej
Porada szefa kuchni
Przepis dla wytrwałych – nalewka będzie najlepsza po roku leżakowania (od momentu jej przygotowania). Jeżeli chcesz, aby była bardziej aromatyczna, możesz zostawić w niej przyprawy.
Aromatyczna nalewka pomarańczowa przepis
- Owoce dokładnie umyj, obierz ze skórki i usuń pestki.
- Pokrój na ćwiartki i włóż do dużego słoja ze wszystkimi przyprawami.
- Zalej spirytusem i wodą mineralną.
- Odstaw na 1 miesiąc.
- Po upływie tego czasu zlej spirytus przez gazę, a następnie wyciśnij przez nią owoce.
- Wyciśnięty sok z owoców wymieszaj ze spirytusem.
- W garnku zagotuj 0,5 l wody i rozpuścić w niej cukier.
- Po wystudzeniu, syrop wymieszaj z nalewką owocową.
- Nalewkę szczelnie zamknij w butelce i odstaw do spiżarni lub piwnicy na rok.
Wchodząc na nalewkę myślałem, że to Pan Rusak zaprezentuje swój przepis na alkohol, a tu proszę – miłe zaskoczenie i Pani Izabella :) Nalewkę tego typu robię również sam, więc wiem że smak jest bardzo dobry (chyba że ktoś nie lubi pomarańczy) ale podoba mi się ta uwaga o minimum półrocznym leżakowaniu – to minimum moim zdaniem. Warto ją jednak potrzymać w „niepewności” trochę dłużej. Pozdrawiam Panią Izę! :)
A ja chciałbym się zapytać co Pani sądzi o mocy używanego spirytusu i czy jakiś może Pani polecić konkretny?
Niecierpliwym mogło by się wydawać że to długi okres oczekiwania, jednak efekt po tym czasie rekompensuje powolne odliczanie dni :)
Witam,
małe pytanie, jaka moc trunku wychodzi przy stężeniu spirytusu 96%?