Muffinki waniliowe


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1/2 kostki masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 ml. mleka
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe)
  • Szczypta soli

TO CI SIĘ PRZYDA

  • silikonowe foremki
  • mikser

Nie ma prostszego i smaczniejszego przepisu niż muffinki waniliowe z prawdziwą wanilią. Postanowiłem się poświęcić i na moim stole wylądowała laska waniliowa wprost z Madagaskaru.

Muffinki waniliowe przepis

  1. Wanilię przekrój na pół i wydrąż ziarenka.
  2. Do rondla wlej mleko wanilię z ziarenkami lub cukier waniliowy i postaw na palniku włączonym na średnią moc. Gdy mleko zacznie się podnosić, rozpuść w nim pokrojone na kawałki masło. Po chwili zdejmij z palnika aby ostygło. Po wystygnięciu wyciągnij wanilię.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie sypkie składniki, a następnie wlej wystudzone mleko i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Do całości dodaj jajka i miksuj na średnich obrotach do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Wlej ciasto do 2/3 wysokości foremek i włóż do piekarnika na 15 minut. pod koniec pieczenia wbij wykałaczkę w jedno ciastko, jeśli po wyciągnięciu nie będzie miała kawałków ciasta to znak że już są dobre.