Najlepsza karkówka z grilla


6 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg karkówki
  • 120 ml whisky
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 1 doniczka mięty
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 owoców jałowca
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól

Porada szefa kuchni

Do smarowania mięsa aby wzmocnić aromat marynaty polecam zrobić pędzelek z gałązki jałowca lub rozmarynu. Dzięki temu olejki eteryczne znajdujące się na igłach przejdą do marynaty.

Karkówka z grilla to jeden z ulubionych rusztowych smakołyków Polaków. Mało kto wyobraża sobie grill bez kawałka kruchej wieprzowiny. Sekret pysznej, soczystej karkówki z grilla tkwi w odpowiedniej marynacie.

Najlepsza karkówka z grilla przepis

  1. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Jałowiec poprzekrawaj na pół.
  3. W moździerzu utrzyj czosnek z jałowcem i rozmarynem, a następnie przeżuć całość do osobnej miski.
  4. Kolejnym krokiem, w moździerzu utrzyj miętę z odrobiną oliwy i przełóż do miski.
  5. Jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką i dodajemy do reszty marynaty.
  6. Do marynaty dodaj resztę składników oprócz.
  7. Karkówkę pokrój na plastry o grubości 2 cm i zamarynuj w misce. Całość szczelnie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
  8. Następnego dnia zdejmij nadmiar marynaty z mięsa i grilluj ok. 1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu polewając rzadką częścią marynaty.
  9. Podczas ostatnich 30 minut grillowania na mięso wyłóż gęstą część marynaty.