Najlepsza karkówka z grilla
- 1 kg karkówki
 - 120 ml whisky
 - 120 ml oliwy z oliwek
 - 1 doniczka mięty
 - 2 łyżki słodkiej papryki
 - 0,5 łyżeczki chili
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 kwaśne jabłka
 - 1 łyżeczka miodu
 - 10 owoców jałowca
 - 1 łyżka rozmarynu
 - sól
 
Porada szefa kuchni
Do smarowania mięsa aby wzmocnić aromat marynaty polecam zrobić pędzelek z gałązki jałowca lub rozmarynu. Dzięki temu olejki eteryczne znajdujące się na igłach przejdą do marynaty.
Najlepsza karkówka z grilla przepis
- Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
 - Jałowiec poprzekrawaj na pół.
 - W moździerzu utrzyj czosnek z jałowcem i rozmarynem, a następnie przeżuć całość do osobnej miski.
 - Kolejnym krokiem, w moździerzu utrzyj miętę z odrobiną oliwy i przełóż do miski.
 - Jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką i dodajemy do reszty marynaty.
 - Do marynaty dodaj resztę składników oprócz.
 - Karkówkę pokrój na plastry o grubości 2 cm i zamarynuj w misce. Całość szczelnie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
 - Następnego dnia zdejmij nadmiar marynaty z mięsa i grilluj ok. 1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu polewając rzadką częścią marynaty.
 - Podczas ostatnich 30 minut grillowania na mięso wyłóż gęstą część marynaty.
 
																											
									

			
		





Karkóweczka wygląda bardzo, bardzo smakowicie! Aż ślinka cieknie!
Ciekawa marynata do karkówki, spróbuję kiedyś. Poproszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła zaakceptować go w akcji Grill 2012.