Oponki serowe


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g białego sera mielonego
  • 4 żółtka
  • pół kieliszka rumu lub spirytusu
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 140 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (kopiata)
  • 1 l oleju do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Praska do ziemniaków
  • stolnica

Oponki serowe to jedna z wielu odmian pączków – są bardzo podobne do amerykańskich donatów. Nasza wersja ma w swoim składzie biały ser twarogowy, który nadaje im kremowej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Przepis na te smakołyki jest bardzo prosty, więc także i Ty możesz się wkrótce zajadać oponkami serowymi i rzucić je na ratunek komuś, kto nie jest w sosie!

Przepis na: Oponki serowe

  1. Przesianą mąkę wysyp na stolnicę.
  2. Żółtka zmieszaj z octem.
  3. Ser przeciśnij przez prasę do ziemniaków (można kupić już zmielony ser) i dodaj do mąki.
  4. Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy.
  5. Dodaj sodę, śmietanę i alkohol.
  6. Dodaj żółtka z octem.
  7. Całość wyrabiaj i stopniowo dolewaj oleju ( w zależności o wilgotności mąki ciasto może pochłonąć do 150 ml oleju).
  8. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 2.
  9. Powykrawaj szklanką okręgi, a z wnętrza każdego wytnij kieliszkiem mniejszy.
  10. W garnku rozgrzej olej.
  11. Gotowe oponki smaż na gorącym tłuszczu przez kilka minut, aż będą złote.