Sernik z brzoskwiniami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • kostka margaryny do pieczenia
  • ½ kostki masła
  • 220 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 kg sera śmietankowego mielonego
  • 200 g sera białego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 400 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 9 jajek
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 40 g rodzynek
  • 1 puszka brzoskwiń
  • wiórki kokosowe,
  • czekolada,
  • krem balsamiczny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • blacha do pieczenia

Jeśli serniki wydają się już Wam podobne do siebie i zbyt nudne, powinniście spróbować naszego odświeżającego rozwiązania. Pomysł prosty, ale efektowny, ponieważ brzoskwinie nadają soczystości ciasta i aromatu masie serowej.

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami

  1. Tutaj znajdziesz przepis na ciasto kruche .
  2. Rodzynki namocz w rumie przez 20 minut.
  3. Brzoskwinie pokrój w paski.
  4. Przygotowanie masy serowej zacznij od utarcia mikserem margaryny z cukrem i żółtkami (dobrze jest, gdy margaryna ma temp. pokojową).
  5. Mikserem utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami.
  6. Następnie cały czas mieszając, małymi ilościami dodawaj ser.
  7. W następnej kolejności dodaj budynie, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, śmietanę oraz rodzynki.
  8. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek.
  9. Delikatnie połącz masę z białkami przy pomocą gałki.
  10. Na dnie lekko wystudzonego ciasta ułóż brzoskwinie.
  11. Całość zalej masą serową.
  12. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  13. Włóż do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę
  14. Dekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wiórkami kokosowymi.