Bułki pszenne


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 50 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 240 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • odrobina masła do wysmarowania blachy + 2 łyżki masła do ciasta
  • 3 łyżeczki cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • rozpylacz do wody
  • duży garnek

Przepis na bułki pszenne jest stary jak świat. Wielu piekarzy ma swoje sekrety odnośnie tego wypieku. Nasze bułki są proste ale i smaczne

Bułki pszenne przepis

  1. Do dużego garnka wsyp całą mąkę, zrób w niej wgłębienie i umieść w nim cukier, ciepłą wodę, sól oraz pokruszone drożdże. Całość przykryj wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  2. Masło roztop w osobnym rondlu na palniku włączonym na małą moc. Gdy będzie płynne odstaw aby wystygło.
  3. Następnie do garnka z zaczynem wbij jajko i dodaj masło. Całość dokładnie wymieszaj, wyjmij na stolnicę i wyrabiaj bardzo dokładnie przez minimum 5 minut.
  4. Następnie odstaw ciasto odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
  6. Wykrój 10-13 bułek, uformuj do pożądanego kształtu i ułóż na wysmarowanej masłem blasze do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  7. Po tym czasie posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobioną wody i włóż do pieca na 25 minut ( przy pomocy spryskiwacza rozpyl odrobinę wody w piecu aby powstała „mgiełka” wodna ).