Domowa Pizza
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
 - 1 saszetka drożdży instant (7 g) (używam drożdży firmy Dr. Oetker)
 - 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 - 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 Dodatki do pizzy:
- czarne i zielone oliwki
 - 8- 10 suszonych pomidorów
 - ok. 10 plastrów boczku, cienko pokrojonych
 - ok. 20 plasterków salami
 - 2 kule sera mozzarella (2 x 125 g)
 - 1 mała czerwona cebula
 - pomidorowy sos do pizzy (możemy użyć gotowego lub też zrobić sami – przepis poniżej)
 - suszone oregano
 Domowy sos do pizzy:
- 3 ząbki czosnku,
 - 400 g passaty pomidorowej
 - zioła świeże lub suszone (bazylia i oregano)
 - sól, pieprz
 - oliwa z oliwek
 
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
 - stolnica
 - nóż do pizzy
 - blacha do pieczenia
 - folia spożywcza
 - sito
 - miska
 
Porada szefa kuchni
Woda, w której rozpuszczasz drożdże powinna być ciepła, ale nie gorąca. Za wysoka temperatura „zabija” drożdże. Uważa się że odpowiednia temperatura to nie więcej niż 36 stopni C. Ciasto możesz przyrządzić z podwójnej porcji i dzięki temu połowę zamrozisz na kolejny domowy festiwal pizzy. Przed planowanym użyciem wyciągnij i pozostaw do odmrożenia w temperaturze pokojowej.
Domowa Pizza przepis
- Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i dodaj sól. Zrób w środku zagłębienie.
 - Drożdże oraz cukier wymieszaj z ciepłą wodą (nie więcej niż 36 stopni C), odstaw na 5 minut (mieszanina zacznie się pienić).
 - Do zagłębienia w mące wlewaj po trochu wodę z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszaj z drożdżami. Dodaj łyżkę oliwy i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli masz robot kuchenny z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możesz ciasto wyrobić przy jego pomocy.
 - Z wyrobionego ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto urosło.
 
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie w garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek.
 - Dodaj passatę pomidorową, zioła (świeże drobno siekamy) i gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Popraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
 - Uwaga: Z podanych składników sosu wyjdzie więcej niż na dwie pizzę. Pozostałą część przełóż do słoika i przechowuj w lodówce lub poporcjuj i zamroź.
 
- Suszone pomidory pokrój na paseczki, boczek na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Oliwki możesz pokroić w plasterki lub zostawić w całości.
 - Gdy ciasto wyrośnie podziel je na dwie części.
 - Kolejno przekładaj na blat posypany odrobiną mąki i wałkuj na dość grube spody, w razie potrzeby podsypując mąką.
 - Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto można też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, małym wałeczkiem. To prostszy i szybszy sposób, który polecam.
 - Piekarnik rozgrzej do 240 stopni Celsjusza.
 - Rozwałkowane blaty posmaruj sosem pomidorowym.
 - Mozzarellę pokrój na plastry, a następnie porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na pizzy.
 - Na pizzy rozłóż boczek, salami, suszone pomidory, cebulę oraz oliwki. Całość posyp suszonym oregano.
 - Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8-10 minut.
 - Upieczona pizzę pokrój na trójkąty i podawaj.
 
																											
									


			
		





Hej! Gustujemy w trochę innych dodatkach, ale skorzystaliśmy z Waszego przepisu na ciasto i domowy sos – ciasto wyszło fajne, delikatne, chrupiące. Sos też niezły, polecamy!
Czy mogę użyć normalnych drożdży?
Ciasto wymiata! A wyszłoby z mąki pełnoziarnistej/żytniej?
Tak, wyjdzie!
Tak, możesz użyć