Ciasteczka owsiane


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 75 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g płatków owsianych
  • 40 g ziaren sezamu
  • 100 g masła
  • 60 g słodzika nadającego się do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g rodzynek

Lubicie słodkości a dbacie o linię? Mamy dla was rewelacyjne rozwiązanie. Ciasteczka owsiane przysłodzą waszym podniebieniom, a przy tym nie pójdą w boczki.

Przepis na: Ciasteczka owsiane

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. Masło rozpuść w rondlu na małej mocy palnika, a następnie wsyp do niego płatki owsiane i ziarna sezamu.
  3. Całość praż mieszając, aż płatki nabiorą złocistego koloru.
  4. Całość posyp słodzikiem i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Gotowe przełóż do miski.
  5. Jajka dokładnie roztrzep w osobnym naczyniu.
  6. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  7. Do płatków dodaj mąkę i jajka. Następnie odsącz rodzynki i dorzuć do całości. Masę dokładnie wymieszaj.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  9. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia a na nim łyżką po porcjuj masę. Formuj płaskie, okrągłe ciastka. powinny być równej grubości.
  10. Blachę włóż do piekarnika i piecz ok 13-15 min.