Romantyczny tort na Dzień Kobiet


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt

  • 7 jajek, rozmiar L
  • 7 łyżek cukru
  • 21 dag mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy w proszku
  • Poncz

  • 1 filiżanka mocnej herbaty
  • 25 ml wódki
  • Krem

  • 1 litr śmietany 36% Łowicz
  • 0.5 kg sera Mascarpone
  • 10 dag cukru pudru
  • konfitura z róży lub malin
  • płatki róż do ozdoby

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • okrągła forma do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kolorowy barwnik spożywczy

Porada szefa kuchni

Chcąc przygotować biszkopt o tak intensywnym kolorze, wybierz barwnik spożywczy w proszku. Decydując się na barwniki w żelu lub w płynie nie uzyskasz tak satysfakcjonującego i efektownego odcienia.

Dzień Kobiet tuż tuż! My już dzisiaj podpowiadamy co możecie przygotować z tej okazji dla swych ukochanych kobiet :)

Romantyczny tort na Dzień Kobiet przepis

  1. Przygotuj większą miskę do ubicia piany + 1 mniejszą miseczkę. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek - do dużej miski wlej białka, a do mniejszej żółtka.
  2. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C
  3. Ubij białka na sztywną pianę, a gdy już będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier (ciągle miksując).
  4. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie "szklista" dodaj przygotowane żółtka i proszek do pieczenia. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników. Następnie wsyp przesianą mąkę i całość wymieszaj.
  5. Do masy biszkoptowej dodawaj powoli barwnik (cały czas mieszając), aż do uzyskania pożądanego koloru.
  6. Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min
  7. Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  8. Przygotuj krem. Śmietanę 36% ubij za pomocą miksera na sztywną masę (pamiętaj, aby nie "przebić" śmietany!)
  9. Kiedy poczujesz, że masa jest już gotowa, dodawaj po łyżce sera Mascarpone i dosypuj stopniowo cukier puder - cały czas miksując.
  10. Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane, przełóż masę do lodówki.
  11. W czasie kiedy masa się chłodzi w lodówce, przygotuj biszkopt. Przekrój go na pół za pomocą długiego noża lub żyłki.
  12. W filiżance zaparz mocną herbatę i dolej odrobinę wódki - skrop przygotowanym ponczem biszkopt, aby był bardziej wilgotny i aromatyczny.
  13. Przekrojony i nasączony biszkopt posmaruj cienką warstwą ulubionej konfitury i 1/3 kremu, a następnie przykryj drugim krążkiem biszkoptu.
  14. Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.
  15. Udekoruj całość płatkami róż i listkami melisy.