Romantyczny tort na Dzień Kobiet
Biszkopt
- 7 jajek, rozmiar L
- 7 łyżek cukru
- 21 dag mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy w proszku
Poncz
- 1 filiżanka mocnej herbaty
- 25 ml wódki
Krem
- 1 litr śmietany 36% Łowicz
- 0.5 kg sera Mascarpone
- 10 dag cukru pudru
- konfitura z róży lub malin
- płatki róż do ozdoby
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- okrągła forma do pieczenia
- papier do pieczenia
- kolorowy barwnik spożywczy
Porada szefa kuchni
Chcąc przygotować biszkopt o tak intensywnym kolorze, wybierz barwnik spożywczy w proszku. Decydując się na barwniki w żelu lub w płynie nie uzyskasz tak satysfakcjonującego i efektownego odcienia.
Romantyczny tort na Dzień Kobiet przepis
- Przygotuj większą miskę do ubicia piany + 1 mniejszą miseczkę. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek - do dużej miski wlej białka, a do mniejszej żółtka.
- Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C
- Ubij białka na sztywną pianę, a gdy już będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier (ciągle miksując).
- Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie "szklista" dodaj przygotowane żółtka i proszek do pieczenia. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników. Następnie wsyp przesianą mąkę i całość wymieszaj.
- Do masy biszkoptowej dodawaj powoli barwnik (cały czas mieszając), aż do uzyskania pożądanego koloru.
- Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min
- Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj krem. Śmietanę 36% ubij za pomocą miksera na sztywną masę (pamiętaj, aby nie "przebić" śmietany!)
- Kiedy poczujesz, że masa jest już gotowa, dodawaj po łyżce sera Mascarpone i dosypuj stopniowo cukier puder - cały czas miksując.
- Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane, przełóż masę do lodówki.
- W czasie kiedy masa się chłodzi w lodówce, przygotuj biszkopt. Przekrój go na pół za pomocą długiego noża lub żyłki.
- W filiżance zaparz mocną herbatę i dolej odrobinę wódki - skrop przygotowanym ponczem biszkopt, aby był bardziej wilgotny i aromatyczny.
- Przekrojony i nasączony biszkopt posmaruj cienką warstwą ulubionej konfitury i 1/3 kremu, a następnie przykryj drugim krążkiem biszkoptu.
- Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.
- Udekoruj całość płatkami róż i listkami melisy.
Świetny pomysł dla mojej zony, może po kryjomu upiekę? Chciałbym tylko zapytac ile ma być tej wódki, przy podanych proporcjach, bo boje się że dam za mało albo za dużo.
Powinniście dopisać, że barwnika dodaje się mniej niż ,,do uzyskania pożądanego koloru”. Ciasto pieczone z barwnikiem jeszcze ciemnieje, więc łatwo przesadzić.
Bardzo ciekawy ten biszkopt ;) Ja jednak wolę jak mój mężczyzna bierze się za gotowanie na dzień kobiet. Lubię jak się o mnie stara ;)
Uwielbiam ich!!!! :)
Szkoda, że dopiero teraz to znalazłem.
Zawsze jest odpowiednia pora na przygotowanie fajnego przepisu :)
Czym skropić ten biszkopt?