Kurczak cytrynowy
- 10 podudzi z kurczaka lub kurczak pokrojony na kawałki (waga około 1, 2 kg)
 - 1 cytryna
 - 3 ząbki czosnku
 - kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżki suszonego)
 Marynata:
- 150 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
 - sok z 1 cytryny
 - 1 łyżka miodu
 - 4 łyżki oliwy
 - sól, pieprz
 
Porada szefa kuchni
Podawaj z winem, z którego przyrządzona była marynata. Zamiast rozmarynu możesz użyć tymianku, co nada potrawie ciekawy aromat.
Kurczak cytrynowy przepis
- W małej misce wymieszaj składniki marynaty: białe wino, sok z cytryny, miód, oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
 - Kurczaka przełóż do miski, zalej marynatą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
 - Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
 - Cytrynę pokrój na ósemki.
 - Czosnek obierz i zmiażdż szerokim nożem.
 - Świeży rozmaryn drobno posiekaj
 - Do naczynia żaroodpornego przełóż zamarynowane kawałki kurczaka, cząstki cytryny, czosnek i posyp rozmarynem.
 - Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas odwracaj kurczaka i polewaj powstałym sosem.
 - Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i piecz jeszcze 30-40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni.
 
																											
									


			
		




