Zupa curry z kurczakiem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z połowy limonki
  • plastry limonki do dekoracji
  • 150 – 200 g błyskawicznego makaronu do dań azjatyckich
  • sól
  • 2 łyżki oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku

Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki, to zapraszam Was na orientalną zupę kurczakiem i mleczkiem kokosowym.

Przepis na: Zupa curry z kurczakiem

  1. Kurczaka dokładnie oczyść z błonek i umyj. Następnie pokrój w paski o długości 4 cm.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Smaż, często mieszając 7 kilka minut.
  6. Dodaj curry i podsmażaj przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  7. Wlej bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki i dodaj cukier. Doprawić solą i dokładnie wymieszaj.
  8. Na koniec dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na małej mocy palnika 15 minut.
  9. Makaron przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie odcedź i przełóż do miseczek i zalej zupą.