Czym Polska stoi? - gościnnością. Nie inaczej jest na naszym portalu, dziś w naszych skromnych progach gościmy przepis Ani, kobiety z sycylijskim temperamentem. A zatem oddajemy jej głos oraz noże. Dziś wyczaruje nam pastę a la carbonara. Poczuj smak prawdziwej Sycylii, niczym z "Ojca chrzestnego".
Penne carbonara przepis
Na palniku postaw garnek z wodą na makaron i ustaw średnią moc palnika.
Makaron ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
Boczek lub szynkę pokrój w kostkę o boku 0,5 cm.
Zacznij smażyć mięso na patelni na 7 minut przed planowanym końcem gotowania makaronu.
Pod koniec smażenia mięsa dopraw je odrobiną Maggi i zalej całość śmietanką.
Gotowy makaron odsącz z wody i od razu wymieszaj go z sosem śmietanowym.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi ziołami, pieprzem oraz wymieszane z żółtkiem.
Jako Miłośniczka Makaronów oceniam Twoje danie na 5+ ;-)) Z wielką chęcią zjadłabym sobie.. ;-)
www.przysmakiewy.pl
Bzu
2011/06/04 21:27
żal… przyprawiać coś maggi.
anna
2011/06/04 21:36
jak nie ma się świeżych listków maggi… to się lubi co się ma :)
abudello
2012/04/05 11:07
Przepis do niczego!
W Carbonara podstawą jest śmietana z roztrzepanym żółtkiem lub ew. całym jajkiem.
Maggi i w ogóle gotowe przyprawy to pomyłka (na opakowaniu możecie przeczytać co nie powinno się w potrawie znaleźć).
Przepis w ogóle najprostszy z możliwych i nie sądziłem, że można go zepsuć, ale cóż… Polak potrafi ;-)
Kapitan Cook
2012/04/05 12:50
Dziękujemy za jak najbardziej merytoryczną opinię. Wnosząc po Mailu jesteś Włochem, tym bardziej dziękujemy. Jednak ta carbonara, jak nazwa wskazuje, jest lekką polską modyfikacją. Kuchnia jest miejscem łączenia różnych smaków i pomysłów, i jestem pewien, że również ten przepis znajdzie swoich zwolenników. Pozdrawiam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Jako Miłośniczka Makaronów oceniam Twoje danie na 5+ ;-)) Z wielką chęcią zjadłabym sobie.. ;-)
www.przysmakiewy.pl
żal… przyprawiać coś maggi.
jak nie ma się świeżych listków maggi… to się lubi co się ma :)
Przepis do niczego!
W Carbonara podstawą jest śmietana z roztrzepanym żółtkiem lub ew. całym jajkiem.
Maggi i w ogóle gotowe przyprawy to pomyłka (na opakowaniu możecie przeczytać co nie powinno się w potrawie znaleźć).
Przepis w ogóle najprostszy z możliwych i nie sądziłem, że można go zepsuć, ale cóż… Polak potrafi ;-)
Dziękujemy za jak najbardziej merytoryczną opinię. Wnosząc po Mailu jesteś Włochem, tym bardziej dziękujemy. Jednak ta carbonara, jak nazwa wskazuje, jest lekką polską modyfikacją. Kuchnia jest miejscem łączenia różnych smaków i pomysłów, i jestem pewien, że również ten przepis znajdzie swoich zwolenników. Pozdrawiam