Penne carbonara


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g boczku parzonego lub szynki
  • 250 ml śmietanki 30% UHT
  • przyprawa maggi w płynie
  • makaron penne
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 żółtka

Czym Polska stoi? - gościnnością. Nie inaczej jest na naszym portalu, dziś w naszych skromnych progach gościmy przepis Ani, kobiety z sycylijskim temperamentem. A zatem oddajemy jej głos oraz noże. Dziś wyczaruje nam pastę a la carbonara. Poczuj smak prawdziwej Sycylii, niczym z "Ojca chrzestnego".

Penne carbonara przepis

  1. Na palniku postaw garnek z wodą na makaron i ustaw średnią moc palnika.
  2. Makaron ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Boczek lub szynkę pokrój w kostkę o boku 0,5 cm.
  4. Zacznij smażyć mięso na patelni na 7 minut przed planowanym końcem gotowania makaronu.
  5. Pod koniec smażenia mięsa dopraw je odrobiną Maggi i zalej całość śmietanką.
  6. Gotowy makaron odsącz z wody i od razu wymieszaj go z sosem śmietanowym.
  7. Gotowe danie podawaj z ulubionymi ziołami, pieprzem oraz wymieszane z żółtkiem.