Śledź po kaszubsku


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Marynata:

  • 375 ml wody
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki cukru
  • Ryba:

  • 300 g matjasów
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 2 łyżki startej słodkiej papryki
  • olej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • moździerz

Przepyszne śledzie po kaszubsku należą do kanonu najlepszych polskich dań regionalnych. Zdecydowanie jest to przepis, który musisz mieć w zanadrzu. Poniżej prezentujemy jak przygotować idealne śledzie po kaszubsku charakteryzujące się mocnym, pomidorowym smakiem, które z pewnością zyskają aprobatę wszystkich, którzy je spróbują.

Śledź po kaszubsku przepis

  1. Gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe rozkrusz w moździerzu.
  2. Do garnka dodaj wszystkie składniki marynaty i gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia, a następnie odstaw, aby się ostygły.
  3. Pokrój filety w 2 cm segmenty, włóż je do marynaty i odstaw pod przykryciem na noc do lodówki.
  4. Obierz cebule i pokrój w piórka.
  5. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  6. Dodaj na patelnię paprykę, majeranek, koncentrat pomidorowy oraz 4 łyżki wody, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Patelnię połóż z powrotem na palniku i smaż przez 1 minutę. Dopraw pieprzem oraz cukrem i odstaw, aby ostygło.
  8. Oczyść śledzie z marynaty i włóż do chłodnej masy cebulowej.
  9. Włóż całość do lodówki pod przykryciem, aby przeszło smakami.