Przepyszne śledzie po kaszubsku należą do kanonu najlepszych polskich dań regionalnych. Zdecydowanie jest to przepis, który musisz mieć w zanadrzu. Poniżej prezentujemy jak przygotować idealne śledzie po kaszubsku charakteryzujące się mocnym, pomidorowym smakiem, które z pewnością zyskają aprobatę wszystkich, którzy je spróbują.
Śledź po kaszubsku przepis
Gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe rozkrusz w moździerzu.
Do garnka dodaj wszystkie składniki marynaty i gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia, a następnie odstaw, aby się ostygły.
Pokrój filety w 2 cm segmenty, włóż je do marynaty i odstaw pod przykryciem na noc do lodówki.
Obierz cebule i pokrój w piórka.
Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
Dodaj na patelnię paprykę, majeranek, koncentrat pomidorowy oraz 4 łyżki wody, a następnie dokładnie wymieszaj.
Patelnię połóż z powrotem na palniku i smaż przez 1 minutę. Dopraw pieprzem oraz cukrem i odstaw, aby ostygło.
Oczyść śledzie z marynaty i włóż do chłodnej masy cebulowej.
Włóż całość do lodówki pod przykryciem, aby przeszło smakami.
Moja ulubiona wersja! W zasadzie jedyna akceptowana przez całą rodzinę :) Z gotowców uwielbiamy przysmak kaszubski SEKO – podobny skład, więc jak na szybko potrzebujemy, posiłkuję się gotowcem.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Moja ulubiona wersja! W zasadzie jedyna akceptowana przez całą rodzinę :) Z gotowców uwielbiamy przysmak kaszubski SEKO – podobny skład, więc jak na szybko potrzebujemy, posiłkuję się gotowcem.