Kurczak w miodzie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka estragonu
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przepyszny kurczak w miodzie poleca się na stół. Soczysty filet glazurowany miodem i musztardą francuską - niebo w gębie z grilla.

Kurczak w miodzie przepis

  1. Filety z kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz przy pomocy ręczników papierowych.
  2. Do miski wlej sok z cytryny i dodaj do niego sporą szczyptę soli i intensywnie mieszaj aż sól się rozpuści.
  3. Następnie dodaj musztardę, miód, oliwę, pieprz i estragon. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Filety z kurczaka obtocz dokładnie w marynacie i pozostaw na 1 godzinę w lodówce
  5. Po tym czasie otrzep filet z nadmiaru marynaty połóż go na rozgrzanej płycie grilla. ( Na grillu elektrycznym wystarczy mu 10 minut, na klasycznym po 7 minut z każdej strony. Poza sezonem wystarczy obsmażyć go na patelni i wrzucić do pieca nagrzanego do 200 st. C. na 10 min. )
  6. Gotowy filet pokrój w 1 cm plastry i polej resztą marynaty.