Jajko na miękko


1 osoba
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • jajka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • minutnik

Jajko na miękko to prosty przepis na udane śniadanie! Jest bardzo odżywcze i bogate w cenne białko, lecytynę oraz kwasy omega-3, więc oznacza zdrowie w pysznej postaci. Czy wiedziałeś, że jest również lekkostrawne? Idealnie ugotowane jajko uzyskasz z pomocą naszego przepisu. Teraz możesz delektować się kremowym żółtkiem np. z odrobiną masła. Smacznego!

Jajko na miękko przepis

To ile czasu potrzeba aby jajko ugotowało się na miękko zależne jest od jego wielkości i czasu gotowania Do rondla włóż jajko i wlej tyle wody aby całkowicie je zakryć. W sklepach dostępne są cztery rozmiary: S, M, L i XL, gotuj zatem analogicznie 2, 3, 4 i 5 minut. Minutnik nastaw dopiero w momencie gdy woda zacznie się gotować. W zależności od wielkości jajka nakręć go na 2 do 5 minut. Perfekcyjne ugotowanie jajka wymaga wyczucia, wprawy i treningu. Do jajka na miękko doskonale pasują tosty pokrojone w paski posmarowane masłem. Nie musisz martwić się o cholesterol! Lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w jajku obniżają jego poziom we krwi.