Sałatka z buraków


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g rukoli
  • 3 średnie buraki
  • 2 średnie gruszki
  • 100 g sera koziego lub gorgonzoli
  • 2 garści orzechów włoskich
  • Sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 9 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Dziś specjał na letnie dni - sałatka z buraków, wraz z chrupiącą gruszką, orzechami włoskimi, serem pleśniowym oraz rukolą. Całość skropiona boskim winegretem na bazie balsamico.

Sałatka z buraków przepis

  1. W garnku zagotuj wodę.
  2. Buraki umyj, obierz i pokrój 1 kostkę o grubości 1 cm. następnie wrzuć je do wrzątku i gotuj przez 6 minut. Po tym czasie przerzuć je na sito i zalej zimą wodą. pozostaw aby odciekły z wody
  3. Rukolę obficie spłucz zimną wodą i pozostaw w sitku aby się odsączyła.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj ocet, musztardę i miód doprawiając solą z pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
  5. Gruszki obierz i pokrój w 1 cm kostkę.
  6. Ser rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  7. Orzechy posiekaj na grubsze kawałki.
  8. Na talerzach rozłóż rukolę i rozłóż buraki, gruszki, orzechy i ser.
  9. Sałatkę polewaj sosem dopiero przed podaniem.