Szukaj przepisu

Bliny

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Powiem Wam szczerze, że bliny z kawiorem zaskoczyły mnie zupełnie. Ktoś, kto wymyślił to połączenie musiał być geniuszem. Banalnie proste w przygotowaniu placuszki z mąki gryczanej i do tego kawior - wspaniałe. Oczywiście nie obejdzie się bez szampana i już całą gębą czujemy się jak arystokracja.

Jedyną trudnością w tym przepisie jest znalezienie mąki gryczanej. Nawet w dobrych sieciach delikatesów nie udała mi się ta sztuka. Mamy zatem alternatywy: albo kupić mąkę przez Internet, albo zrobić bliny z kaszy gryczanej - uprzednio przemielonej w młynku do kawy.

  • Składniki:

  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka
  • 100 g kawioru
  • 1/4 kostki masła
  • sól

Przepis

Podgrzewamy w garnku 100 ml mleka. Gdy jego temperatura nie przekroczy 60 st. możemy dodać pokruszone drożdże (wkładając palec do mleka nie powinno nas palić i tyle). Dodajemy cukier oraz tyle mąki, aby wymieszany płyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do drożdży wlewamy resztę ciepłego mleka, żółtko, dosypujemy brakującą przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Całość intensywnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie ubitego białka. Robimy to bardzo delikatnie szpatułką, aby nie zniszczyć struktury piany. Na sam koniec wlewamy roztopione masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po tym czasie zaczynamy smażyć niewielkie placuszki o średnicy mandarynki na suchej patelni. Po 5 minut z każdej strony. Gotowe bliny podajemy z kawiorem oraz odrobiną cytryny.

P.S. Kawior nie powinno się nakładać metalowymi łyżkami, tylko z masy perłowej lub srebrnymi. Podobno metal zmienia smak kawioru. Dla ułatwienia można łyżeczkę okryć kawałkiem folii spożywczej.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


− jeden = 3