Szukaj przepisu

Bliny

2 godziny
4 osoby
łatwe
Składniki
Bliny
  • Bliny
  •  MG_23921
SKŁADNIKI
  • 2 szkl. mąki gryczanej 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 400 ml mleka 100 g kawioru 1/4 kostki masła sól

Bliny z kawiorem to chyba jedna z najbardziej ,,burżujskich" przekąsek. Tak się przynajmniej kiedyś wydawało. Dziś, żeby posmakować tego rarytasu nie trzeba wydawać majątku.

sposób przygotowania

Podgrzewamy w garnku 100 ml mleka. Gdy jego temperatura nie przekroczy 60 st. możemy dodać pokruszone drożdże (wkładając palec do mleka nie powinno nas palić i tyle). Dodajemy cukier oraz tyle mąki, aby wymieszany płyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do drożdży wlewamy resztę ciepłego mleka, żółtko, dosypujemy brakującą przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Całość intensywnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie ubitego białka. Robimy to bardzo delikatnie szpatułką, aby nie zniszczyć struktury piany. Na sam koniec wlewamy roztopione masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Po tym czasie zaczynamy smażyć niewielkie placuszki o średnicy mandarynki na suchej patelni. Po 5 minut z każdej strony. Gotowe bliny podajemy z kawiorem oraz odrobiną cytryny. P.S. Kawior nie powinno się nakładać metalowymi łyżkami, tylko z masy perłowej lub srebrnymi. Podobno metal zmienia smak kawioru. Dla ułatwienia można łyżeczkę okryć kawałkiem folii spożywczej.

Autor przepisu: