Szukaj przepisu

Mix sałat

Pin it

Czas przygotowania: 1 minuta Drukuj przepis

Mix sałat to w obecnych czasach chyba najprostszy sposób na stworzenia błyskawicznej sałatki. Wystarczy je zalać odrobiną winegretu i w ten sposób tworzymy coś wspaniałego.

Do mojej sałatki z mixu sałat wykorzystałem truskawki - warto dodawać owoce do sałat. Świetnie z truskawkami współgra ocet balsamiczny i rozmaryn. Osobiście uwielbiam połączenie rukoli i orzechów włoskich - te kilka elementów tworzy nam sałatkę niemal idealną.

  • Składniki:

  • mix sałat (polecam te z rukolą)
  • 250 g truskawek
  • 100 g orzechów włoskich
  • długodojrzewający ser
  • pomidorki koktajlowe
  • Winegret:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 9 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • rozmaryn

Przepis

Zaczynamy od przygotowaniu winegretu. W tym celu do słoiczka wlewamy 3 łyżki octu balsamicznego, od razu doprawiamy go solą i pieprzem. Sól nie rozpuściłaby nam się w tłuszczu. Mieszamy, aż sól się rozpuści. Później dodajemy miód, olej, musztardę oraz świeży rozmaryn (jeśli posiadamy tylko suszony uprzednio warto go zalać kilkoma łyżeczkami wrzątku, aby zmiękł). Słoik zakręcamy i potrząsamy nim, niczym shakerem.

Do miski wrzucamy mix sałat, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekane drobniej orzechy włoskie i kawałki truskawek.

Gotową sałatkę skrapiamy wstrząśniętym uprzednio winegretem. Pamiętajcie, sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem. Zwieńczeniem dania są plastry długodojrzewającego sera uzyskane dzięki obieraczce do warzyw. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj