Szukaj przepisu

Mix sałat

20 minut
3 osoby
Łatwe
Składniki
SAM_0182
  • SAM_0182
  •  mix-sałat3
  •  SAM_0182
SKŁADNIKI
  • 1 mix sałat
  • 250 g truskawek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g długo dojrzewającego sera
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Winegret:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 9 łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • rozmaryn
TO CI SIĘ PRZYDA
  • obieraczka do warzyw
  • mały słoik

Przepis na sałatkę z wykorzystaniem mixu sałat. Ciekawe połączenia smakowe, lekki sos winegret na bazie octu balsamicznego. Kontrast słodkawych truskawek i chrupkich orzechów.

sposób przygotowania

  1. Do słoiczka wlej 3 łyżki octu balsamicznego i dopraw solą i pieprzem. Zawartość słoiczka potrząsaj jak shakerem, aż sól się rozpuści.
  2. Następnie dodaj miód, olej, musztardę oraz świeży rozmaryn (jeśli posiadasz suszony zalej go kilkoma łyżeczkami wrzątku, aby zmiękł).
  3. Słoik zakręć i ponownie potrząsaj nim jak shakerem.
  4. Sałaty opłucz i dokładnie osusz.
  5. Pomidorki koktajlowe i truskawki umyj i usuń z nich szypułki, a następnie pokrój w ćwiartki.
  6. Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki.
  7. Do miski wrzuć mix sałat, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki, orzechy i truskawki.
  8. Gotową sałatkę skrop winegretem i przy użyciu obieraczki do warzyw zetrzyj płatki sera.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • caprese
  • Sałatka z buraków z gorgonzolą i gruszką
  • Sałatka z rukoli
  • sałatka grecka
  • Sałatka z roszponką, szynką parmeńską i mango