Sałatka z rukoli


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 80 g rukoli
  • 40 g roszponki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozarelli
  • Łyżka musztardy Dijon
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • Łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • krem balsamiczny

Sałatka z rukoli to świetna propozycja na lunch czy lekką kolację. Smakuje pysznie, wygląda bardzo efektownie, a do tego jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie sami!

Przepis na: Sałatka z rukoli

  1. Rukolę i roszponkę płucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz osuszamy. Większe listki porwij.
  2. Mozarellę przekrój na pół, a następnie na cienkie paski.
  3. Pomidorki umyj i przekrój na ćwiartki. Następnie przełóż je do czystego naczynia.
  4. Do małej miseczki wlej oliwę sok z cytryny, cukier i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą z pieprzem.
  5. Rukolę i roszponkę rozłóż na dwa talerze, a na nich pomidorki i mozarellę.
  6. Polej po całości sosem winegret i odrobiną kremu balsamicznego.