Szukaj przepisu

Naleśniki amerykańskie – Pancakes

45 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Naleśniki Pancakes z sosem toffi
  • Naleśniki Pancakes z sosem toffi
  •  SAM_01151
SKŁADNIKI
  • 200 g pszennej mąki typ 450
  • 330 ml Maślanki
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 70 ml roztopionego masła lub oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender ręczny z nakładką do ubijania, mikser ręczny albo rózga do ubijania
  • chochla

PORADA SZEFA KUCHNI

Patelnie o mniejszych średnicach będą lepsze do smażenia amerykańskich naleśników ponieważ mniejsze rozmiary ułatwia Ci obracanie. Proponuję średnice nie większe niż 21 cm.

Słynne Pancakes to coś więcej niż zwykle słodkie danie którym zajadają się w filmach. Spróbujcie naszego przepisu na puszyste naleśniki, a sami się przekonacie.

sposób przygotowania

  1. Sypkie składniki przesiej do miski a następnie dodaj wszystkie pozostałe (jeśli używasz masła, przestudź je przed dodaniem do reszty składników).
  2. Całość miksuj na gładką masę aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.
  3. Następnie odstaw na pół godziny, aby gluten wchłonął płyn.
  4. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej chochelką porcje ciasta ( ze względu na zawartość tłuszczu w cieście nie musisz już smarować dna patelni ).
  5. Naleśniki smaż po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotawego koloru. Na zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku miękkie.

Autor przepisu: Olga

  • dominiakpr

    Naleśniki wyszły przepyszne, bardzo puszyste i delikatne. Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :)

  • je je i je

    Wyszły wspaniałe w smaku, choć nie chrupiące z zewnątrz. Tak pyszne, że jem na sucho, bo niczego mi więcej nie potrzeba :)