Naleśniki amerykańskie – Pancakes


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g pszennej mąki typ 450
  • 330 ml Maślanki
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 70 ml roztopionego masła lub oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny z nakładką do ubijania, mikser ręczny albo rózga do ubijania
  • chochla

Porada szefa kuchni

Patelnie o mniejszych średnicach będą lepsze do smażenia amerykańskich naleśników ponieważ mniejsze rozmiary ułatwia Ci obracanie. Proponuję średnice nie większe niż 21 cm.

Słynne naleśniki amerykańskie pancakes to coś więcej niż zwykłe, słodkie śniadanie, którym zajadają się bohaterowie w filmach. Spróbujcie naszego przepisu na puszyste naleśniki, a sami się przekonacie, dlaczego Amerykanom podczas śniadania trzęsą się uszy. Pankejki wyglądają inaczej, ale przepis jest równie prosty, co na naszą rodzimą odmianę. Nie ma znaczenia, czy jesteście jeszcze małymi czy już dużymi łasuchami – te naleśniki sprawią, że poprosicie o dokładkę, a następnie po kolejną i… jeszcze kolejną.

Przepis na: Naleśniki amerykańskie – Pancakes

  1. Sypkie składniki przesiej do miski a następnie dodaj wszystkie pozostałe (jeśli używasz masła, przestudź je przed dodaniem do reszty składników).
  2. Całość miksuj na gładką masę aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.
  3. Następnie odstaw na pół godziny, aby gluten wchłonął płyn.
  4. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej chochelką porcje ciasta ( ze względu na zawartość tłuszczu w cieście nie musisz już smarować dna patelni ).
  5. Naleśniki smaż po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotawego koloru. Na zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku miękkie.