Naleśniki z mięsem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 naleśniki
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • oliwa
  • starty długo dojrzewający ser

Dziś zapraszam Was na nie lada ucztę, na moim stole zagościły naleśniki z mięsem. Pożywne danie na chłodne dni, szybkie w przygotowaniu, no i przede wszystkim niezwykle smaczne.

Przepis na: Naleśniki z mięsem

  1. Z puszki kukurydzy i fasoli odsącz zalewy.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobna kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
  4. Następnie dodaj czosnek i smaż razem przez 1 minutę.
  5. Po tym czasie zwiększ moc palnika i wrzuć mięso. Całość smaż 6 minut co chwilę mieszając.
  6. Następnie wlej wino i przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob kawałki które przywarły do dna naczynia.
  7. Gdy alkohol wyparuje dodaj do mięsa puszkę pomidorów i doprawić całość szczyptą oregano, tymianku, bazylii, soli, pieprzu oraz cukru. Duś pod przykryciem ok. 30 min.
  8. Następnie zdejmij pokrywkę i redukuj sos przez 15 minut ( pozwól aby wyparował ).
  9. Po tym czasie zdejmij danie z palnika i wrzuć zawartość puszki kukurydzy i fasoli. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
  10. Na środku naleśnika ułóż kilka łyżek farszu, posyp serem i następnie zwiń w rulon.