Sałatka Cezar


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 sałata rzymska
  • 1 filet z kurczaka
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
  • oregano
Dziś zapraszam do degustacji smaków śródziemnomorskich. Oto wspaniały przepis na sałatkę Cezar. Jest jednocześnie lekka i pożywna, uwodzi delikatnym smakiem i kruchością składników.

sposób przygotowania

  1. Chleb tostowy natrzyj przeciętym ząbkiem czosnku. Następnie pokrój go w kostkę.
  2. Na patelni mocno rozgrzej oliwę i wrzuć grzanki. Gdy będą gotowe i chrupiące delikatnie dopraw je solą i oregano.
  3. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój go w kostkę i dopraw solą pieprzem i oregano.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i na gorącą wrzuć kawałki kurczaka. Gdy będzie przyrumieniony zdejmij go z patelni i za pomocą ręcznika papierowego odsącz namiar tłuszczu.
  5. Liście sałaty oddziel i dokładnie umyj. Nadmiar wody odsącz ręcznikami papierowymi.
  6. Do małej miseczki wlej sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, musztardę, żółtko i do tego wyciśnij 2 ząbki czosnku. Dopraw solą z pieprzem i bardzo dokładnie całość wymieszaj
  7. Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach
  8. Na dużym talerzu rozkładaj rozdarte rękoma na kawałki liście sałaty i polej je sosem. Następnie układaj na nich kawałki mięsa, które na koniec posyp grzankami i parmezanem.