Sałatka z fetą i kuskusem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g kaszy kuskus
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 ogórek wężowy
  • 100 g sera feta
  • garść rucoli
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól pieprz

Ser feta i kasza kuskus to królewska para smaków, której nie oprą się nawet największe niejadki.. Lekkostrawna kasza stanowi świetną bazę do sałatki, ponieważ zawiera dużo błonnika. Z kolei greckiego pochodzenia ser feta jest tak wyrazisty, że nie potrzeba już więcej przypraw. Tę sałatkę przygotujecie w błyskawicznym tempie.

Przepis na: Sałatka z fetą i kuskusem

  1. Kuskus zalej wrzątkiem i przykryj na 2 minuty się zaparzył.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
  3. Następnie do kaszy dolej łyżkę oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Fetę pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  5. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  6. Pomidorki pokrój w ćwiartki.
  7. Wszystkie pokrojone składniki zmieszaj z kuskusem w większej misce.
  8. Na dużym talerzu rozłóż rucolę, a na niej umieść kuskus z warzywami.