Szukaj przepisu

Pierniczki

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

W internecie spotkacie wiele przepisów na pierniczki, ja Wam polecam mój wypróbowany przepis. Bez zbędnego leżakowania kilka dni wcześniej. Prosty, szybki przepis na miękkie pierniki. Wiele osób uważa, że najlepsze są pierniki, do których ciasto leżakowało kilka dni. Ogromnym minusem tej wersji jest czasochłonności, zwłaszcza w tak zapracowanym okresie jak święta. Moje pierniczki w przeciwieństwie od tamtych są miękkie. I to jest właśnie słowem kluczem do tego wypieku. Im grubsze pierniczki wypieczecie, tym będą miększe w środku. No, a zabawa z lukrem królewskim to idealna propozycja dla rodzinną integrację.

  • Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 10 g sody
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru kryształu
  • 150 g miodu
  • 130 g kwaśnej śmietany 18%
  • 15 g przyprawy do pierników
  • Lukier królewski:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru

Przepis

Zaczynamy od wsypania do garnka o grubym dnie 100 g cukru kryształu oraz wlaniu 1/4 szkl. wody. Nie mieszając łyżką, jedynie lekko kręcąc garnkiem tworzymy brązowy karmel. Im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze. Podczas podgrzewania cukru możemy zając się ciastem. Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz sodę i całość łączymy z margaryną. Najlepiej posiekać wszystko dwoma nożami, jednym zagarniając mąkę z boków do środku, aż do uzyskania grudek wielkości ziarnka ryżu. W ten sposób nie wprowadzamy zbędnego ciepła do ciasta. Im mniej uaktywnimy gluten w cieście kruchym, tym będzie delikatniejsze.

Gorący, brązowy karmel zdejmujemy z ognia i szybko wlewamy miód, zarazem intensywnie mieszając trzepaczką. Odstawić do przestudzenia. Żółtka ucieramy z pozostałymi 50 g cukru kryształu na kogel mogel. Do przestudzonego karmelu dodajemy przyprawę do piernika, kogel mogel oraz śmietanę. Wszystko mieszamy i wlewamy partiami do uformowanego z mąki i margaryny wulkanu. Całość ponownie siekamy nożami. Gdy powstanie w miarę jednolita masa, możemy delikatnie zagnieść ją rękoma, a dokładnie mówiąc nadgarstkami, aby wprowadzić jak najmniej ciepła do ciasta. Gotową kulkę dzielimy na 3 plastry i umieszczamy na talerzu, w lodówce na min. 30 minut.

Po tym czasie bierzemy 1 część ciasta i podsypując mąki pod spód oraz lekko na wierzchu wałkujemy na grubości w zależności od upodobań od 3 do 5 mm. Następnie wycinamy foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem. Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładamy w odległości ok. 2 cm, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Pamiętajcie, że pierniczki urosną w piecu ok. dwukrotnie. Resztkę ciasta umieszczamy w lodówce, aby ponownie się schłodziło, a wyjmujemy następny schłodzony kawałek do wałkowania. Pieczemy 7-10 minut w temp. 180 st. z termoobiegiem. Warto spróbować, czy po 5 minutach nie są już gotowe. Nie mogą się spalić.

Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim oraz ulubionymi posypkami. Ja uwielbiam zmiażdżone w moździerzu miętówki :)

Słów kilka o lukrze:

Do dekoracji polecam lukier królewski. Szybko tężeje, a zatem ciasteczka szybko umieścimy w ulubionym pojemniku i nie będą się sklejać. Lukier królewski nadaje się również znakomicie do lepienia domków z piernika.

Lukier królewski - przepis:

Do miski wrzucamy 2 białka oraz 200 g cukru pudru (na każde białko po 100 g cukru pudru) i zaczynamy ucierać na jednolitą, gęstą masę. Następnie napełniamy nim szprycę z drobną końcówką i dekorujemy. Resztę lukru przykrywamy wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.

Jeśli chcemy uzyskać większą ilość lukru to najpierw ubijamy na sztywną pianę same białka, a następnie dodajemy po trochu cukier puder. Taki lukier jednak dłużej schnie. Poza tym jeśli chcemy przechować lukier na następny dzień w lodówce, to warto puder zastąpić cukrem kryształem. Dzięki temu zabiegowi lukier w lodówce nam się nie rozwarstwi.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Gotuj z Cukiereczkiem pisze:

    Zapachniało świętami :) wyglądają wspaniale ;)

  2. Isia pisze:

    A jak je upieczemy to dopiero zapach Swiateczny prawdziwszy będzie.Fajny jest ten okres teraz,przed Swietami,szykowanie.Później to już tylko będzie po Swiętach.

  3. Wiola pisze:

    Jutro będę robić według tego przepisu :) mam nadzieję, że wyjdą super.

  4. sylwia pisze:

    PRZEPYSZNE !!! Wlasnie je pieke i juz jedna blache wyciagnelam no i razem z corcia nie moglysmy sie oprzec, musialysmy sprobowac ! :) przepyszne :) mam nadzieje ze dotrwaja do swiat :) dziekuje za super przepis :)

  5. kaja pisze:

    MMMhhhhhh pyszne sa te pierniczki wlasnie pieke ostatnia blache ,juz sie niemoge doczekac jak je bede z moimi smykami dekorowac ,a poniej bedziemy sie nimi delektowac .Pozdrawiam i zycze wesolych swiat

  6. Ololcia pisze:

    Ja też muszę przyznać ,że pierniczki z tego przepisu są bardzo dobre:)

  7. Lady. pisze:

    Beznadzieja! Najgorsze ciastka jakie robiłam.

  8. Kapitan Cook pisze:

    opowiedź co nie wyszło, może pomożemy i następnym razem wyjdą lepsze

  9. beata pisze:

    Jaki dajesz miód, naturalny czy sztuczny?

  10. Kapitan Cook pisze:

    Zawsze naturalny

  11. april74 pisze:

    Pierniczki wyszły przepyszne! Sprecyzowałabym tylko wykonanie karmelu,nigdy go nie robiłam i wsypałam cukier i zaraz dodając wodę :/,cóż teraz wiem ,że trzeba poczekać aż cukier będzie się topił …:)Lukier bajeczny!bialutki i faktycznie dosyć szybko twardniał.Polecam ten przepis!

  12. Kapitan Cook pisze:

    Ja wlewam nieco wody potem od razu dosypuje cukier i robię karmel odparowując wodę. Przy patelniach z grubym dnem daję sam cukier i mały gaz.

  13. Minia pisze:

    Pierniczki piekłam pierwszy raz i użyłam twojego przepisu. Są miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Dziękuję !

  14. Marta pisze:

    Czy jeżeli upiekę je koło 6 grudnia, to czy do Świąt będą one dalej tak miękkie? :)

  15. Kapitan Cook pisze:

    Przechowywane w szczelnym pojemniku powinny dotrwać w dobrej formie;)

  16. wer pisze:

    Ile sztuk wychodzi z przepisu?

  17. Kapitan Cook pisze:

    ok. 2 blach

  18. wer pisze:

    Chodzi mi o ilość pierniczków jest to dla mnie bardzo wazne

  19. Kapitan Cook pisze:

    ciężko powiedzieć, ponad 50 na pewno, w zależności jak grube zrobimy

  20. Marcela pisze:

    Jutro będę piekła:) Wyslę fotkę o ile się da :)

  21. ikamek pisze:

    ile lyzeczek ma 10g soda opczyszczona? ja wyliczylam na „ilewazy.pl” ze to 2,5lyzeczki a znalazl na innym przepisie na pierniczki ze 10g to 1 lyzeczka. Kurczaki i niewiem ile daj. Pomozecie.?

  22. Kapitan Cook pisze:

    10 g sody to 2 łyżeczki, pozdrawiam

  23. ikamek pisze:

    Dziękuję za pomoc z ta ilością sody. Wyposrodkowalam moje wyliczenia i dałam właśnie 2 łyżeczki :) Jeśli chodzi o pierniczki…jestem sklonna wyznać Pani miłość za ten przepis! :P Co roku robiłam z innego przepisu a w tym roku postanowiłam coś zmienić i trafiłam TU. W życiu nie jadłam lepszych, mieciutkich i pulchniutkich jak te. Zrobiłam najpierw z jednej porcji (tak jak w przepisie) upieklysmy z moja 7 letnia pomocnica pierniczki,skosztowalysmy i jednogłośnie mówimy: „robimy drugi raz!”. I tak oto tym sposobem mamy wieeelka miss pierniczków x2:D Jutro zabieramy się za dekoracje. Aha…przepis jeszcze dziś poszedł w swiat:D Pozdrawiamy Kapitanie od dziś Twoj maly i duży Majtek na pokladzie :D

  24. Kapitan Cook pisze:

    Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam

  25. april74 pisze:

    Polecam ten przepis ,pierniczki super ..robię drugi raz bo tamte zjedzone :),wyszło nam około 70 sztuk

  26. maja pisze:

    czy zamiast cukru kryształu mogę użyć zwykłego?

  27. Kapitan Cook pisze:

    Cukier kryształ to zwykły cukier. Można dodać dowolny

  28. gosia pisze:

    pierniczki przepyszne,prawdziwe pierniczki to właśnie takie z karmelem a nie „murzynki”.

Skomentuj


1 × siedem =