Szukaj przepisu

Pierniczki

90 minut
8 osób
Łatwe
Składniki
Pierniczki
  • Pierniczki
  •  pierniki3
  •  pierniki1
SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 130 g kwaśnej śmietany 18%
  • 15 g przyprawy do pierników
  • Lukier królewski:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
  • foremki do wykrawania
  • szpryca
  • trzepaczka
  • wałek

PORADA SZEFA KUCHNI

Do dekoracji polecam lukier królewski. Szybko tężeje, więc pierniczki nie będą się sklejać. Lukier królewski nadaje się również znakomicie do lepienia domków z piernika. Jeśli chcesz uzyskać większą ilość lukru to najpierw ubij na sztywną pianę same białka, a następnie dodawaj powoli cukier puder. Taki lukier jednak dłużej schnie. Poza tym jeśli chcesz przechować lukier na następny dzień w lodówce, to warto puder zastąpić cukrem kryształowym. Dzięki temu lukier w lodówce się nie rozwarstwi.

Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł. Im wcześniej je przyrządzimy przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziemy się zajadać. Spróbujcie naszego sprawdzonego przepisu.

sposób przygotowania

  1. Do garnka z grubym dnem wsyp 100 g cukru kryształowego oraz wlej 1/4 szklanki wody.
  2. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze).
  3. Na stolnicę przesiej mąkę z sodą i dorzuć margarynę. Najlepiej posiekaj wszystko dużym nożem (w ten sposób nie wprowadzisz zbędnego ciepła do ciasta, a im mniej uaktywnimy gluten w cieście kruchym, tym będzie delikatniejsze).
  4. Gorący karmel zdejmij z palnika i szybko dodaj miodu, intensywnie mieszając trzepaczką. Następnie odstaw do przestudzenia.
  5. Żółtka utrzyj z pozostałymi 50 g cukru kryształowego na kogel mogel.
  6. Do karmelu dodaj przyprawę do piernika, kogel mogel, śmietanę i wymieszaj.
  7. Całość wlej partiami do uformowanego z mąki i margaryny wulkanu, a następnie ponownie posiekaj nożem.
  8. Gdy powstanie jednolita masa, delikatnie zagnieć ją rękoma, a najlepiej nadgarstkami, aby wprowadzić jak najmniej ciepła do ciasta.
  9. Gotową kulkę podziel na 3 plastry i umieść na talerzu pod przykryciem. Trzymaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  10. weź 1 część ciasta i podsypując mąką od spodu oraz lekko z wierzchu rozwałkuj na grubość w zależności od upodobań od 3 do 5 mm.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem
  12. Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładaj w odległości ok. 2 cm, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie.
  13. Resztkę ciasta pozostaw w lodówce, aby ponownie się schłodziło i wyjmij następny schłodzony kawałek do rozwałkowania i wycinania. Czynność powtórz aż wytniesz całe ciasto.
  14. Piecz 7-10 minut.
  15. Spróbuj po 5 minutach czy są już gotowe.
  16. Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem oraz ulubionymi posypkami.

Lukier królewski:

Do miski wrzuć 2 białka oraz 200 g cukru pudru (na każde białko po 100 g cukru pudru) i utrzyj na jednolitą, gęstą masę.

Następnie napełnij nim szprycę z drobną końcówką i dekoruj. Resztę lukru przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Domek z piernika
  • Piernik
  • porady1
  • Pierniczki na choinkę
  • 2t4dpcyz
  • Gotuj z Cukiereczkiem

    Zapachniało świętami :) wyglądają wspaniale ;)

  • Isia

    A jak je upieczemy to dopiero zapach Swiateczny prawdziwszy będzie.Fajny jest ten okres teraz,przed Swietami,szykowanie.Później to już tylko będzie po Swiętach.

  • Wiola

    Jutro będę robić według tego przepisu :) mam nadzieję, że wyjdą super.

  • sylwia

    PRZEPYSZNE !!! Wlasnie je pieke i juz jedna blache wyciagnelam no i razem z corcia nie moglysmy sie oprzec, musialysmy sprobowac ! :) przepyszne :) mam nadzieje ze dotrwaja do swiat :) dziekuje za super przepis :)

  • kaja

    MMMhhhhhh pyszne sa te pierniczki wlasnie pieke ostatnia blache ,juz sie niemoge doczekac jak je bede z moimi smykami dekorowac ,a poniej bedziemy sie nimi delektowac .Pozdrawiam i zycze wesolych swiat

  • Ololcia

    Ja też muszę przyznać ,że pierniczki z tego przepisu są bardzo dobre:)

  • Lady.

    Beznadzieja! Najgorsze ciastka jakie robiłam.

  • Kapitan Cook

    opowiedź co nie wyszło, może pomożemy i następnym razem wyjdą lepsze

  • beata

    Jaki dajesz miód, naturalny czy sztuczny?

  • Kapitan Cook

    Zawsze naturalny

  • april74

    Pierniczki wyszły przepyszne! Sprecyzowałabym tylko wykonanie karmelu,nigdy go nie robiłam i wsypałam cukier i zaraz dodając wodę :/,cóż teraz wiem ,że trzeba poczekać aż cukier będzie się topił …:)Lukier bajeczny!bialutki i faktycznie dosyć szybko twardniał.Polecam ten przepis!

  • Kapitan Cook

    Ja wlewam nieco wody potem od razu dosypuje cukier i robię karmel odparowując wodę. Przy patelniach z grubym dnem daję sam cukier i mały gaz.

  • Minia

    Pierniczki piekłam pierwszy raz i użyłam twojego przepisu. Są miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Dziękuję !

  • Marta

    Czy jeżeli upiekę je koło 6 grudnia, to czy do Świąt będą one dalej tak miękkie? :)

  • Kapitan Cook

    Przechowywane w szczelnym pojemniku powinny dotrwać w dobrej formie;)

  • wer

    Ile sztuk wychodzi z przepisu?

  • Kapitan Cook

    ok. 2 blach

  • wer

    Chodzi mi o ilość pierniczków jest to dla mnie bardzo wazne

  • Kapitan Cook

    ciężko powiedzieć, ponad 50 na pewno, w zależności jak grube zrobimy

  • Marcela

    Jutro będę piekła:) Wyslę fotkę o ile się da :)

  • ikamek

    ile lyzeczek ma 10g soda opczyszczona? ja wyliczylam na „ilewazy.pl” ze to 2,5lyzeczki a znalazl na innym przepisie na pierniczki ze 10g to 1 lyzeczka. Kurczaki i niewiem ile daj. Pomozecie.?

  • Kapitan Cook

    10 g sody to 2 łyżeczki, pozdrawiam

  • ikamek

    Dziękuję za pomoc z ta ilością sody. Wyposrodkowalam moje wyliczenia i dałam właśnie 2 łyżeczki :) Jeśli chodzi o pierniczki…jestem sklonna wyznać Pani miłość za ten przepis! :P Co roku robiłam z innego przepisu a w tym roku postanowiłam coś zmienić i trafiłam TU. W życiu nie jadłam lepszych, mieciutkich i pulchniutkich jak te. Zrobiłam najpierw z jednej porcji (tak jak w przepisie) upieklysmy z moja 7 letnia pomocnica pierniczki,skosztowalysmy i jednogłośnie mówimy: „robimy drugi raz!”. I tak oto tym sposobem mamy wieeelka miss pierniczków x2:D Jutro zabieramy się za dekoracje. Aha…przepis jeszcze dziś poszedł w swiat:D Pozdrawiamy Kapitanie od dziś Twoj maly i duży Majtek na pokladzie :D

  • Kapitan Cook

    Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam

  • april74

    Polecam ten przepis ,pierniczki super ..robię drugi raz bo tamte zjedzone :),wyszło nam około 70 sztuk

  • maja

    czy zamiast cukru kryształu mogę użyć zwykłego?

  • Kapitan Cook

    Cukier kryształ to zwykły cukier. Można dodać dowolny

  • gosia

    pierniczki przepyszne,prawdziwe pierniczki to właśnie takie z karmelem a nie „murzynki”.

  • wodniczka

    Mam pytanie, ponieważ pierwszy raz będę robiła. Czy zamiast karmelu może być coś innego, np. kakao?….Pozdrawiam

  • Codogara

    Można zamienić. Karmel nie jest niezbędny, jednak wtedy pierniczki będą miały inną kruchość i oczywiście smak :)