Ciasto z dyni a’ la szarlotka


6 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg jabłek
  • 700 g dyni
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • cukier
  • 3/4 kostki masła
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • zmielone goździki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • tarka o grubych oczkach
  • papier do pieczenia
  • brytfanka
  • trzepaczka do jajek

Na dziś kolejna propozycja z cyklu jesiennych inspiracji. Pod nóż, a raczej pod wałek, trafia ponownie dynia. Część z Was z pewnością miała już okazję wypróbować ciasto dyniowe.

Ciasto z dyni a’ la szarlotka przepis

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Do dużej miski dodaj mąkę pszenną, żółtka, masło, 2 łyżki cukru oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość ugniataj, aż ciasto przestanie się przyklejać do ręki.
  3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut, aby się zamroziło.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  5. Zamrożoną masę zetrzyj na tarce do miski.
  6. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp do niej startą masę. Zostaw niewielką część masy w misce – przyda się jako posypka.
  7. Dynię umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  8. Orzechy obierz i posiekaj.
  9. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  10. W dwóch garnkach rozgrzej po 1 łyżce masła.
  11. Do I garnka wrzuć jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę goździków, a następnie całość lekko podsmaż.
  12. Do II garnka wrzuć dynię, orzechy i łyżeczkę cynamonu. Dynię duś pod przykryciem, aż zostaną tylko niewielkie grudki.
  13. Zmieszaj ze sobą jabłka i dynię, a następnie wyłóż do brytfanki na starte ciasto.
  14. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż znikną kryształki.
  15. Pianę wyłóż na ciasto w brytfance. Całość posyp pozostałym startym ciastem.
  16. Ciasto z dyni włóż do piekarnika na ok. 30 minut.