Szukaj przepisu

Ciasto z dyni a’ la szarlotka

60 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Ciasto z dyni
  • Ciasto z dyni
  •  ciasto-z-dyni
SKŁADNIKI
  • 1 kg jabłek (najlepiej renety) 0,7 kg dyni 100 g orzechów włoskich 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka cukier 3/4 kostki masła proszek do pieczenia cynamon zmielone goździk

Na dziś kolejna propozycja z cyklu jesiennych inspiracji. Pod nóż, a raczej pod wałek, trafia ponownie dynia. Część z Was z pewnością miała już okazję wypróbować ciasto dyniowe.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania masy na ciasto. Dwie szklanki mąki pszennej, cztery żółtka i 3/4 kostki masła ugniatamy na jednolitą masę, dodając także dwie łyżki cukru i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ugniecione ciasto należy zamrozić, dlatego też najlepiej jest wyrobić je dzień wcześniej. Gdy zabieramy się już za samo pieczenie ciasta, zamrożoną masę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy niedużą ilość startego ciasta na talerzyku, resztę wysypujemy na dno brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożone ciasto posłuży nam jako posypka na górę szarlotki. Gdy samo ciasto już jest przygotowane, przechodzimy do przygotowania masy dyniowo-jabłkowej. Roztapiamy w dwóch garnkach po jednej łyżeczce masła. Do jednego wrzucamy starte jabłka, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę zmielonych goździków, i lekko podsmażamy. Do drugiego wrzucamy dynię pokrojoną w kosteczkę, drobno skrojone orzechy włoskie i dodajemy łyżeczkę cynamonu. Dynię dusimy pod przykryciem tak, aby powstała nie całkiem jednolita masa (mogą być wyczuwalne małe, miękkie kawałeczki dyni). Na końcu dynię i jabłka dokładnie ze sobą mieszamy, nie gotujemy. Masę z dyni i jabłek wykładamy do brytfanki na wysypane, starte ciasto. Masę tę przykryjemy jeszcze pierzynką z białek. Przygotowujemy ją ubijając białka na sztywno. Można dodać szczyptę soli – jajka lepiej się ubiją. Następnie, cały czas miksując, dosypujemy powoli 3/4 szklanki cukru. Gotowe białko rozprowadzamy na składniki wyłożone już w brytfance i na wierzchu posypujemy odłożonym przez nas wcześniej, startym ciastem. Ciasto z dyni pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto można podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną! Smacznego!

Autor przepisu: