Szukaj przepisu

Ciasto z dyni a’ la szarlotka

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Wypiek ten, z roku na rok, zyskuje co raz to większe uznanie wśród wszystkich smakoszy. Ciasto z dyni można przygotować w różnych wersjach. Moja propozycja to duet dyni z jabłkami, przypominający nieco szarlotkę. Pachnie cynamonem i goździkami!

W poprzednim poście o daniu z dyni pisałam o jej dobroczynnych właściwościach. Muszę przyznać, że ostatnimi czasy wręcz uzależniłam się od tego warzywa. Łagodny smak dyni czyni ją idealnym składnikiem zarówno przetworów, zup, dań głównych, jak również deserów. Uwielbiam eksperymenty i dlatego też zdecydowałam się na w nowym, szarlotkowym wydaniu. Przekonajcie się, jakie jest smaczne i proste w przygotowaniu.

  • Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepiej renety)
  • 0,7 kg dyni
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • cukier
  • 3/4 kostki masła
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • zmielone goździk

Przepis

Zaczynamy od przygotowania masy na ciasto. Dwie szklanki mąki pszennej, cztery żółtka i 3/4 kostki masła ugniatamy na jednolitą masę, dodając także dwie łyżki cukru i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ugniecione ciasto należy zamrozić, dlatego też najlepiej jest wyrobić je dzień wcześniej. Gdy zabieramy się już za samo pieczenie ciasta, zamrożoną masę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy niedużą ilość startego ciasta na talerzyku, resztę wysypujemy na dno brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożone ciasto posłuży nam jako posypka na górę szarlotki.

Gdy samo ciasto już jest przygotowane, przechodzimy do przygotowania masy dyniowo-jabłkowej. Roztapiamy w dwóch garnkach po jednej łyżeczce masła. Do jednego wrzucamy starte jabłka, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę zmielonych goździków, i lekko podsmażamy. Do drugiego wrzucamy dynię pokrojoną w kosteczkę, drobno skrojone orzechy włoskie i dodajemy łyżeczkę cynamonu. Dynię dusimy pod przykryciem tak, aby powstała nie całkiem jednolita masa (mogą być wyczuwalne małe, miękkie kawałeczki dyni). Na końcu dynię i jabłka dokładnie ze sobą mieszamy, nie gotujemy.

Masę z dyni i jabłek wykładamy do brytfanki na wysypane, starte ciasto. Masę tę przykryjemy jeszcze pierzynką z białek. Przygotowujemy ją ubijając białka na sztywno. Można dodać szczyptę soli – jajka lepiej się ubiją. Następnie, cały czas miksując, dosypujemy powoli 3/4 szklanki cukru. Gotowe białko rozprowadzamy na składniki wyłożone już w brytfance i na wierzchu posypujemy odłożonym przez nas wcześniej, startym ciastem. Ciasto z dyni pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Gotowe ciasto można podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną!

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


− cztery = 5