Galareta wieprzowa- zimne nóżki


6 osób
łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 4 nogi przednie wieprzowe
  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 seler
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu ziarnistego
  • sól morska

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • duży garnek

Porada szefa kuchni

Galaretę możesz podawać w małych porcjach, np. w większych kieliszkach do wódki lub małych salaterkach. Włóż najpierw do naczynia świeżą gałązkę majeranku lub ulubionej kompozycji ziół. Ta sztuczka sprawi że danie będzie bardziej aromatyczne, a tym samym ładnie udekorowane.

Jednym z dań, którego baliśmy się spróbować w dzieciństwie jest galareta. Przekroczmy granicę naszych strachów i spróbujmy tego dania, bo w rzeczywistości okazuje się smaczną przystawką. Ta potrawa jest jedną z najlepszych barowych przekąsek zaraz obok tatara i gzika, więc coś w niej jest takiego co przyciąga!

Przepis

  1. Nóżki i golonki dokładnie oczyść i umyj. Następnie wrzuć do garnka i zalej zimną wodą, tak aż zupełnie będą zakryte.
  2. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 2 godzin (w celu otrzymania jeszcze więcej "kleju" gotuj 3 - 4 godziny).
  3. Następnie pozbądź się szumowin z wierzchu przy pomocy sitka.
  4. Dodaj warzywa i przypraw do smaku.
  5. Wyciągnij mięso, a następnie je obierz i pokrój w kostkę.
  6. Wywar dopraw jeszcze na końcu solą i pieprzem, oraz przecedź. Następnie dorzuć do niego mięso.
  7. W salaterkach można na dnie ułożyć ugotowaną w wywarze marchewkę, jajko na twardo i nać pietruszki. Całość zalej wywarem z mięsem.
  8. Odłóż na całą noc w chłodne miejsce. Zimne nóżki najlepiej podawaj polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.