Szukaj przepisu

Pączki wiedeńskie

60 minut
10 osób
łatwe
Składniki
Pączki wiedeńskie
  • Pączki wiedeńskie
  •  zdjęcie-5
SKŁADNIKI
  • 180 g mąki 80g margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli 1 łyżka wódki lub spirytusu

Pączki wiedeńskie, hiszpańskie czy gniazdka, nie ważne jak je nazwiesz, ważne że to pyszne ptysiowe wypieki z dziurką polane lukrem. Dla mnie od dziecka były to pączki wiedeńskie. Uwielbiam je! I chociaż przygotowanie ich zajmuje trochę czasu to smak domowych gniazdek jest o niebo lepszy niż tych ze sklepu!

sposób przygotowania

Margarynę z solą zagotować w garnku z wodą. Następnie zmniejszamy ogień, a do garnka wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Ucieramy ciasto aż do momentu odrywania się od ścianek. Ciasto studzimy a następnie wbijamy jajka, dodajemy wódki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Powstałe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Przygotowujemy papier pergaminowy, wycinamy z niego kwadraty o długości boków ok 10cm a następnie smarujemy je olejem, Na każdy kwadrat wyciskamy kółka dowolnej wielkości. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej a następnie wkładamy wyciśnięte pączki (wraz z papierem, papier od góry), po chwili delikatnie odrywamy papierek. Smażymy z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru. Gotowe gniazdka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i gotowe! Pączki wiedeńskie nie należą do najłatwiejszych słodkich wypieków, ale ich smak rekompensuje nam ciężką pracę!

Autor przepisu:

  • forum kulinarne

    Lubię takie tłuściutkie słodycze.

  • http://www.kabaretki.com/ Ana

    Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

  • kuchennefascynacje

    Najlepsze na świecie :)

  • Kapitan Cook

    Jeszcze raz dzięki Ana za ten przepyszny przepis

  • mopswkuchni

    Piękne pączusie! Widzę, że mamy ten sam ekspres do kawy :) Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    zawsze podkreślam, że świat jest mały :)