Szukaj przepisu

Pączki wiedeńskie

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Jakim zaskoczeniem dla mnie było, gdy znakomity przepis na pączki wiedeńskie przysłała do nas Ana z bloga kabaretki.com. I za to jej bardzo dziękuję. Tego smaku się nie zapomina. A Was zapraszam do przesyłania swoich smaków dzieciństwa na naszą skrzynkę:

http://www.codogara.pl/wyslij-przepis

  • Składniki:

  • 180 g mąki
  • 80g margaryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Przepis

Margarynę z solą zagotować w garnku z wodą. Następnie zmniejszamy ogień, a do garnka wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Ucieramy ciasto aż do momentu odrywania się od ścianek. Ciasto studzimy a następnie wbijamy jajka, dodajemy wódki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Powstałe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Przygotowujemy papier pergaminowy, wycinamy z niego kwadraty o długości boków ok 10cm a następnie smarujemy je olejem, Na każdy kwadrat wyciskamy kółka dowolnej wielkości. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej a następnie wkładamy wyciśnięte pączki (wraz z papierem, papier od góry), po chwili delikatnie odrywamy papierek. Smażymy z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.

Gotowe gniazdka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i gotowe! Pączki wiedeńskie nie należą do najłatwiejszych słodkich wypieków, ale ich smak rekompensuje nam ciężką pracę!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. forum kulinarne pisze:

    Lubię takie tłuściutkie słodycze.

  2. Ana pisze:

    Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

  3. kuchennefascynacje pisze:

    Najlepsze na świecie :)

  4. Kapitan Cook pisze:

    Jeszcze raz dzięki Ana za ten przepyszny przepis

  5. mopswkuchni pisze:

    Piękne pączusie! Widzę, że mamy ten sam ekspres do kawy :) Pozdrawiam

  6. Kapitan Cook pisze:

    zawsze podkreślam, że świat jest mały :)

Skomentuj


jeden + 6 =