Papryka faszerowana


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 białe papryki
  • 140 g kaszy pęczak
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chili
  • łyżeczka Vegety

Jak zrobić oryginalny obiad dla rodziny przy minimalnym nakładzie pracy? Nic prostszego, niż nafaszerować paprykę i ją upiec! Taki obiad w trakcie przygotowania wymaga od Ciebie bardzo mało uwagi, którą możesz w zamian poświęcić na rozmowę ze swoimi bliskimi. W tym przepisie możesz użyć dowolnego gatunku papryki, kaszy oraz mięsa mielonego, zatem potraktuj go jako bazę podstawową do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Papryka faszerowana przepis

  1. Papryki umyj i odetnij górne części tak aby móc z nich zrobić przykrywki. Z papryk usuń gniazda nasienne.
  2. Kaszę obficie wypłucz, a następnie zalej w garnku dwiema szklankami wody. całość postaw na palniku i ugotuj według zaleceń na opakowaniu
  3. Cebulę i szczypiorek posiekaj drobno.
  4. Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej. Następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij doprawiając odrobiną soli.
  5. Do cebuli dodaj mięso i wysmaż na rumiano.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Do mięsa dodaj kaszę, koncentrat pomidorowy i dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Do papryk nałóż farsz i przykryj wyciętymi pokrywkami. całość ułóż w formie żaroodpornej i włóż do piekarnika na 25 minut.
  9. Po wyciągnięciu udekoruj posiekanym szczypiorkiem.