Wielkanocne, różowe jajka z łososiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 jaja
  • 3 buraki
  • Majonez
  • Łosoś wędzony
  • Kiełki rzeżuchy
  • Sól
  • Pieprz

Porada szefa kuchni

Co zrobić, żeby jajka na twardo łatwiej się obierały? Po odlaniu wrzątku, należy obić skorupki o ścianki rondelka z przykrywką, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Wówczas jajka obierzemy bez najmniejszego problemu.

Jajka królują podczas wielkanocnego śniadania, zarówno te pomalowane, jak i przygotowane do jedzenia mogą stać się dekoracją świątecznego stołu. Nasza propozycja to nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne. Różowe jajka barwione świeżymi burakami, z pewnością przyciągną uwagę i zachęcą do próbowania.

Przepis na: Wielkanocne, różowe jajka z łososiem

  1. Ugotuj jaja na twardo.
  2. W osobnym garnku zagotuj wodę z pokrojonym na plastry świeżym burakiem i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Jajka obierz i włóż do wody z burakami i odstaw najlepiej na całą noc, aby jajka nabrały koloru.
  4. Następnego dnia przekrój jaja na pół i wydrąż żółtka do oddzielnej miseczki.
  5. Żółtka wymieszaj z majonezem i pokrojonym w drobną kostkę łososiem. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem. Uważaj z ilością soli, bo łosoś jest już słony.
  6. Teraz za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz do zafarbowanych białek.
  7. Całość udekoruj rzeżuchą lub kiełkami i obsyp świeżo zmielonym pieprzem.