Lasagne z rybą i szpinakiem


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów z dorsza
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 250 g żółtego sera
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • sól i pieprz
  • Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • tarka o grubych oczkach
  • rondel
  • naczynie żaroodporne lub forma do zapiekania - keksówka

Porada szefa kuchni

Najlepszy do użycia w tym przepisie jest młody szpinak tzw. szpinak baby. Jego liście są delikatne i nie są włókniste. Zamiast dorsza możesz także użyć innej ryby np. dorady, łososia czy halibuta.

Jeśli lubicie kuchnię włoską, to lasagne z rybą Wam się spodoba. Jest krucha i delikatna w smaku. Zawarty w niej szpinak wraz z rybą to świetne połączenie produktów mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nasza lasagne ze szpinakiem i dorszem swoim smakiem oczaruje każdego amatora ryb i makaronów.

Lasagne z rybą i szpinakiem przepis

  1. Szpinak umyj i odsącz na sitku.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.
  4. Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i smaż razem, aż szpinak „zwiędnie” i odparuje z niego woda. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Wlej mleko i gotuj na małej mocy palnika, aż sos zgęstnieje. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem.
  7. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  8. Dno formy do zapiekania posmaruj masłem.
  9. Na dnie rozprowadź trochę sosu beszamelowego. Następnie rozkładaj kolejno: płaty lazanii, sos beszamelowy, 1/2 ryby oraz 1/2 szpinaku, 1/4 startego żółtego sera, płaty lazanii, 1/2 ryby 1/2 szpinaku, 1/4 żółtego sera i na końcu płaty lazanii, sos beszamelowy i pozostałą cześć żółtego sera.
  10. Lazanię piecz około 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia makaronu należy sprawdzić na opakowaniu makaronu. Płaty lazanii powinny być odpowiednio miękkie, a wierzch apetycznie zarumieniony.