5 faktów na temat cukrzycy – sprawdź, czy Ciebie to dotyczy!


Raporty sporządzane przez naukowców są przerażające. W porównaniu z latami osiemdziesiątymi na świecie mamy obecnie ponad dwa razy więcej chorych na cukrzycę. W Polsce zmaga się z nią już więcej niż 3 miliony Polaków. Zastanawiającym pytaniem jest: ilu chorych nie wie o tym, że choruje? Ciężko stwierdzić. Cukrzyca często rozwija się zupełnie bezobjawowo i atakuje w najmniej spodziewanym momencie. Jak przewidzieć jej rozwój i ją zdiagnozować? W tym artykule znajdziecie podstawowe informacje na temat cukrzycy, które powinniście znać, aby ją rozpoznać u siebie i swoich bliskich.

Cukrzyca 2

1. Cukrzyca nie jest chorobą zakaźną

Prognozuje się, że do 2030 roku na ziemi będzie chorować około 650 milionów ludzi, co stanowi około 9 % populacji. Z tego względu naukowcy nazywają jej rozprzestrzenianie epidemią. Lekarski żargon wprowadza wielu ludzi w błąd. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną związaną z wytwarzaniem insuliny – hormonu odgrywającego główną rolę w rozkładzie węglowodanów. Nie można się nią zarazić. W społeczeństwie obserwujemy zjawisko zwane skokiem cywilizacyjnym. W momencie nagłej zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych przez ludzi – szybsze życie, dobrobyt, spożywanie większej ilości przetworzonej żywności –  dochodzi do uaktywnienia się cukrzycy. To nieco tłumacz duży odsetek chorych w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Wiele osób sądzi, że zdrowa dieta i aktywny tryb życia to odpowiedź na zagrożenie cukrzycą. Niestety to za mało, by nas przed nią obronić.

Cukrzyca 3

2. Cukrzyca może dotknąć każdego

Istnieją dwa główne typy tej choroby. Cukrzyca 1 to schorzenie stosunkowo łatwe do wykrycia, gdyż jej ujawnienie odbywa się na zasadzie ataku, co niestety jest zgubne, bo wówczas jest już za późno, by cokolwiek zrobić. To choroba autoimmunologiczna – na skutek pewnego rodzaju upośledzenia układ odpornościowy zaczyna niszczyć komórki trzustki odpowiedzialne za produkcje insuliny. Ten typ schorzenia rozwija się zazwyczaj u osób młodych będących przed 30 rokiem życia. Stanowią oni jedynie 10 % wszystkich chorych na cukrzycę. W wielu przypadkach cukrzyca dotyka bardzo młode osoby, a nawet dzieci, dlatego właśnie prawidłowe żywienie dziecka od najmłodszych lat jest takie ważne. To nie prawda, że z cukrzycą zmagają się tylko osoby starsze albo otyłe. Jednak cechy te sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2, która jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych. W tej odsłonie cukrzyca niszczy część komórek trzustki, jednak jest ona dalej w stanie produkować insulinę. Przy odpowiednim leczeniu i zastosowaniu diety można zapobiec tragedii i kontrolować przebieg choroby, prowadząc w miarę normalne życie, oparte jednak na ograniczeniach.

Cukrzyca 1

3. Insulinooporność to nie cukrzyca

Wiele osób borykających się z otyłością, chorobami krążenia i serca, a także tych w wieku powyżej 45 pewnie słyszało taki termin, jak insulinooporność. Oznacza on stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny mimo podwyższonego jej stężenia we krwi. Brzmi to dość skomplikowanie, jednak jest to niezwykle ważna kwestia. Wiele osób boi się, że to oznacza już cukrzycę. Insulinooporność to schorzenie dotykające osoby chore na cukrzycę typu 2, ale nie tylko. Może mieć charakter pierwotny, czyli podłoże genetyczne, jak i wtórny – można ją nabyć na skutek braku ruchu, nadwagi, problemów hormonalnych, oraz innych przyczyn. Zbadanie insulinooporności to jeden z kluczy do zdiagnozowania cukrzycy. A profilaktyczne leczenie tego spectrum chorobowego może zapobiec jej rozwojowi w przyszłości. Co ciekawe, jednym z najskuteczniejszych sposobów leczenia insulinooporności jest aktywność fizyczna.

Książka 2

4. Przyczyny cukrzycy nie są jednoznaczne

Mówiliśmy już o przyczynach w kontekście rodzajów cukrzycy. Standardowe myślenie ludzi polega na rozróżnieniu: cukrzyca nr 1 dotyka bez konkretnego powodu, a cukrzyca typu 2 rozwija się u osób otyłych i starych. Niestety, nie jest to takie proste. Błędne rozumowanie często prowadzi do bagatelizowania swojego stanu zdrowia. Na rozwój cukrzycy wpływ ma wiele czynników. Najczęściej spotykane to wysokowęglowodanowa i tzw. bogatokaloryczna dieta, nadmierne spożywanie alkoholu, stosowanie wysoko przetworzonej żywności. Wpływ na chorobę mogą mieć także czynniki zupełnie niezwiązane z żywieniem, takie jak brak ruchu, palenie papierosów, czy też stosowanie leków tzw. diabetogennych, czyli np. leków antykoncepcyjnych, albo tych opartych na sterydach. To wszystko pokazuje, że cukrzyca może dotknąć każdego i w każdym momencie.

Książka 3

5. Objawy cukrzycy można zaobserwować

Cukrzyca typu I i II mają podobne, choć rozbieżne objawy. Warto poznać te, które mogą by alarmujące, by w razie potrzeby móc rozpoznać cukrzycę, zanim komórki będą zniszczone i zacząć leczenie wcześniej. Pierwszy rodzaj cukrzycy objawia się zwyczaj długotrwałymi napadami senności i osłabieniem. Do tego dochodzi częste oddawanie moczu oraz wzmożone pragnienie utrzymujące się przez dłuższy czas. Oprócz tego zdarzają się często problemy z apetytem lub znaczna utrata wagi, a nawet niewielkie pogorszenie stanu widzenia lub podwójne widzenie. Drugi rodzaj tej choroby ma podobne objawy, jak również inne np. drażliwość, stres, apatia, łatwe powstawanie siniaków, trudniejsze gojenie się ran, nawracające zapalenia dziąseł, pęcherze i skóry, mrowienie, bądź też utrata czucia w stopach. U mężczyzn mogą się również pojawić zaburzenia erekcji, a u kobiet zapalenie pochwy lub problemy z zajściem w ciążę i menstruacją. Wszystkie te objawy powinniśmy traktować jako alarmujące i w przypadku zdiagnozowania udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci badanie krwi oraz w razie potrzeby przekaże sprawę do lekarza diabetologa.

Książka 4

Tekst, który przeczytaliście, został napisany w oparciu o współpracę z Menu dla Diabetyka. Niedawno organizatorzy akcji wydali książkę kulinarną, w której możecie znaleźć także przepisy Codogara. W przeciągu najbliższych tygodni zaangażujemy się mocniej w sprawę osób chorych na cukrzycę. Na naszym portalu przy niektórych przepisach pojawią się specjalne tabele z indeksem glikemicznym, które będą pomocne dla każdej osoby, pragnącej wdrożyć dietę niskowęglowodanową, która stanowi istotny punkt, na drodze do zachowania zdrowia zarówno dla diabetyków, jak i osób, które chcą uniknąć tej choroby.

Książka 1

Jeżeli tekst Wam się podobał, zachęcamy do pozostawienia komentarza oraz zadawania pytań. W miarę możliwości będziemy na nie opowiadać. Zapraszamy również serdecznie wszystkich zainteresowanych na stronę „menu dla diabetyka”, gdzie możecie dowiedzieć się więcej i znaleźć także wspomnianą książkę.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes