Gofry belgijskie


3 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 60 ml wody gazowanej
  • 100 ml letniego mleka (2% lub 3,2%)
  • 1,5 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
  • 1 duże jajko (biało i żółtko oddzielnie)
  • ½ łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 130 g mąki np. tortowej
  • 45 g roztopionego masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • gofrownica
  • rózga lub mikser
  • plastikowa szpatułka

Porada szefa kuchni

Jeśli używasz gofrownicy bezprzewodowej, którą posługujesz się jak patelnią, pamiętaj, aby tuż przed pieczeniem wysmarować ją cienką warstwą oleju. Zapobiegnie to nadmiernemu przywieraniu ciasta do części grzewczej gofrownicy.

Wiecie kiedy powstała i jak wyglądała pierwsza gofrownica? W 1869 roku w Nowym Jorku, Cornelius Swarthout of Troy opatentował pierwsza gofrownicę. Metalowe urządzenie składało się z dwóch płatów, które rozgrzewało się w kuchence węglowej, a następnie wlewano między nie ciasto i obracało, aby gofry równomiernie się wypiekły. Przełom nastąpił w 1911 roku, kiedy to General Electric wprowadził na rynek gofrownicę z wbudowanym termostatem, który zapobiegał przypalaniu się gofrów. Dzisiejsze gofrownice różnią się od tych wyprodukowanych w 1911 roku jedynie tym, że są o wiele lżejsze i posiadają fantazyjne kształty i wzory.

Przepis na: Gofry belgijskie

  1. Masło roztop w garnuszku na niewielkiej mocy palnika lub w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do przestudzenia.
  2. Do dużej miski wlej wodę gazowaną i mleko, następnie dodaj wanilię, żółtko, cukier i sól.
  3. Mąkę przesiej za pomocą gęstego sita i wsyp do miski. Dodaj suche drożdże, a na końcu przestudzone masło.
  4. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera i odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce.
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą plastikowej szpatułki i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
  6.  Na cieście powinny pojawić się drobne pęcherzyki powietrza.
  7. Rozgrzej gofrownicę (jeśli jest taka potrzeba, wysmaruj ją cienką warstwą oleju).
  8. Przygotowane ciasto wlewaj do rozgrzanej gofrownicy (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i mocy gofrownicy), sprawdzaj co chwile gofry, aby się nie przepiekły.
  9. Upieczone gofry przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Moje gofry podałam z cukrem pudrem i karmelizowanymi owocami.