Sałatka z bobu


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 450 – 500 g bobu (może być mrożony)
  • 100 g sera Lazur (błękitny)
  • 1 owoc granatu
  • świeża mięta
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • durszlak

Porada szefa kuchni

Przygotowując tę sałatkę pamiętaj, aby wszystkie składniki przygotować sobie wcześniej. Owoc granatu wydrąż, a ser lazur pokrój lub pokrusz przed lub podczas gotowania bobu. Jest to ważne , ponieważ dzięki temu uzyskasz sos/glazurę do sałatki, która powstanie tylko podczas połączenia gorącego bobu z lazurem i masłem.

Bób – jak większość roślin strączkowych – jest kopalnią witamin. Bogaty jest w białko, co z pewnością ucieszy wegetarian, którzy muszą szukać go w innych produktach spożywczych. Bób jest wskazany również kobietom w ciąży, ponieważ zawiera sporą ilość kwasu foliowego. Świeży bób będzie można kupić już w lipcu, warto zamrozić go w małych woreczkach, dzięki temu będziemy mieli do niego dostęp przez cały rok. My wykorzystaliśmy takie zapasy i przygotowaliśmy dla was sałatkę z bobem z aromatycznym serowym sosem.

Przepis na: Sałatka z bobu

  1. Jeśli używasz świeżego bobu, dokładnie go przebierz. Jeśli bób ma czarne plamki, oznacza to, że ziarna są robaczywe.
  2. W osobnych miseczkach przygotuj sobie wszystkie składniki, z których będzie się składała sałatka.
  3. Owoc granatu wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Ziarna granatu umieść w osobnej miseczce – pamiętaj, aby ziarna granatu były oczyszczone – bez białych błonek, które mogły powstać podczas wydrążania.
  4. Ser pleśniowy pokrusz lub pokrój w niewielką kostkę i odłóż na talerzyk lub do miseczki.
  5. Przebrany bób dokładnie opłucz w zimnej wodzie i wsyp do garnka. Zalej go wodą (powinno jej być 2 razy więcej niż bobu), garnek postaw na palniku o dużej mocy.
  6. Wsyp cukier i zagotuj bób. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj sól.
  7. Bób gotuj pod przykryciem przez ok. 15 min. Pamiętaj, aby nie rozgotować bobu (straci on wtedy swój intensywny zielony kolor i ciężko będzie go obrać ze skórki).
  8. Kiedy bób będzie miękki, przecedź go za pomocą durszlaka i pozostaw na chwilę, aby go ostudzić.
  9. Ciepły bób szybko obierz ze skórek i dodaj do niego masło i połowę przygotowanego sera.
  10. Szybko wymieszaj, aby powstał sos.
  11. Do bobu dodaj ziarna granatu i resztę przygotowanego sera.
  12. Udekoruj świeżymi liśćmi mięty.