Tosty francuskie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 kromek czerstwego chleba
  • dwa jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • płaska łyżeczka cukru
  • cynamon
  • masło
  • konfitura

Porada szefa kuchni

Aby masło się nie przypalało dodaj do niego odrobinę oleju. Możesz również użyć masła klarowanego, wtedy olej nie będzie Ci potrzebny

Tym razem prezentujemy przepis na tosty francuskie w wersji dla łasuchów. Są bardziej maślane, chrupiące i słodsze. To przepis na prosty deser, który udekorujecie bitą śmietaną lub ulubionymi owocami sezonowymi. Poranek z takim śniadaniem będzie chwilą delektowania się chrupiącą przyjemnością, pozostawiającą uśmiech na twarzy przez resztę dnia.

Przepis na: Tosty francuskie

  1. Do głębokiego talerza wbij jajka, dolej mleka i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj sól, cukier i cynamon do smaku. Całość ponownie wymieszaj.
  3. Czerstwe kromki włóż na chwilę do jajek. Namaczaj aż chleb całkiem nasiąknie.
  4. Na patelni rozgrzej masło i rozłóż kromki chleba. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego przyrumienienia.
  5. Podawaj ciepłe z dodatkiem konfitury lub miodu.