Szukaj przepisu

Sałatka z łososiem

20 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Sałatka z łososiem i jajkami przepiórczymi
  • Sałatka z łososiem i jajkami przepiórczymi
  •  salatka-z-lososiem32
  •  salatka-z-lososiem41
SKŁADNIKI
  • 250 g filetu z łososia sok z cytryny pieprz ziołowy sól, pieprz mix sałat 15 pomidorków koktajlowych 15 cm kawałek ogórka wężowego 18 jajek przepiórczych pęczek koperku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% cukier olej

Wspaniała letnia sałatka z łososiem i lekkim sosem jogurtowo - koperkowym. Doskonały pomysł na lunch w upalny dzień. Delikatny, soczysty łosoś podany na mixie sałat i warzyw.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania łososia. Tworzymy solankę, do 0,5 l wody wsypujemy garść soli i ją rozpuszczamy. W takiej mieszaninie układamy łososia pokrojonego w mniejsze paski i zostawiamy na 10 minut. W międzyczasie tworzymy sos. Do jogurtu dodajemy kwaśną śmietanę, posiekany drobno koperek, szczyptę cukru, soli, pieprzu oraz kilka kropel soku z cytryny. Łososia osuszamy papierowymi ręcznikami, solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym. Rozgrzewamy olej i układamy kawałki ryby skórką do dołu. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Następnie układamy rybę znów skórką do dołu i pozostawiamy na patelni, aby już nie na ogniu doszła w środku. Mix sałat mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz jajkami przepiórczymi. Ogórka przecinamy na pół, a następnie na 1 cm półksiężyce. Sałatkę układamy na talerzach, pamiętając, aby każdy element był widoczny - jemy przecież najpierw wzrokiem. Łososia dopiero teraz skrapiamy sokiem z cytryny u rwiemy na mniejsze kawałeczki. Układamy rybę na sałatce i polewamy całość sosem. Smacznego!

Autor przepisu: