Szukaj przepisu

Sałatka z łososiem

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Doskonała w tej sałatce jest jej dowolność, tzn. że możecie dodać dowolne składniki. Ja polecam wykorzystać modne obecnie jaja przepiórcze oraz lekki sos. Tworzymy go na bazie jogurcie naturalnym, dzięki czemu jest lekki i zdrowy. Jednak jak wiadomo najlepszym nośnikiem smaku jest tłuszcz, zatem i 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% nie mogło w nim zabraknąć. Ale oczywiście nie jest ona konieczna.

Sekretem soczystego łososia jest jego uprzednie moczenie w solance. 10 minut wystarczy, aby ryba w środku była na prawdę soczysta i pyszna. Polecam łososia polać sokiem z cytryny dopiero po smażeniu, inaczej traci on swój ładny różowy kolor na rzecz szarawego.

  • Składniki:

  • 250 g filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 15 cm kawałek ogórka wężowego
  • 18 jajek przepiórczych
  • pęczek koperku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • cukier
  • olej

Przepis

Zaczynamy od przygotowania łososia. Tworzymy solankę, do 0,5 l wody wsypujemy garść soli i ją rozpuszczamy. W takiej mieszaninie układamy łososia pokrojonego w mniejsze paski i zostawiamy na 10 minut.

W międzyczasie tworzymy sos. Do jogurtu dodajemy kwaśną śmietanę, posiekany drobno koperek, szczyptę cukru, soli, pieprzu oraz kilka kropel soku z cytryny.

Łososia osuszamy papierowymi ręcznikami, solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym. Rozgrzewamy olej i układamy kawałki ryby skórką do dołu. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Następnie układamy rybę znów skórką do dołu i pozostawiamy na patelni, aby już nie na ogniu doszła w środku.

Mix sałat mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz jajkami przepiórczymi. Ogórka przecinamy na pół, a następnie na 1 cm półksiężyce. Sałatkę układamy na talerzach, pamiętając, aby każdy element był widoczny - jemy przecież najpierw wzrokiem.

Łososia dopiero teraz skrapiamy sokiem z cytryny u rwiemy na mniejsze kawałeczki. Układamy rybę na sałatce i polewamy całość sosem. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


× dwa = 8