Fasolka szparagowa
- 1 kg fasolki szparagowej
 - sól
 - 2 łyżki masła
 - cukier
 Wersja I
- 2 łyżki bułki tartej
 - 3 łyżki masła
 Wersja II
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
 - 250 ml mleka
 - 1 łyżka masła
 - 200 g sera Cheddar
 - sól
 - biały pieprz
 - gałka muszkatołowa
 - kurkuma
 - mielona słodka i ostra papryka
 
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
 - drewniana łyżka
 - duże sitko
 - 2 miseczki
 
Porada szefa kuchni
Podczas dodawania płynów do zasmażki stosuj zasadę: zimna zasmażka i ciepły płyn lub odwrotnie. W przeciwnym razie powstaną grudki.
Fasolka szparagowa przepis
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
 - Umyj strąki fasoli i obetnij z dwóch stron końcówki.
 - Do wrzątku dodaj soli, cukru, 2 łyżki masła, a następnie całą fasolkę. Gotuj przez kilka minut, aż fasolka będzie miękka.
 - Zetrzyj ser Cheddar na tarce.
 - Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła, a następnie wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
 - Wlej do rondelka zimne mleko i gotuj przez 4 minuty mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
 - Dodaj ser Cheddar i dopraw solą pieprzem, paprykami, kurkumą oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż powstanie gładki, gęsty sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka i ponownie wymieszaj.
 - Wsyp na suchą patelnię bułkę tartą i smaż, aż się zarumieni. Dodaj na patelnię masło i rozpuść.
 - Odcedź fasolkę i wsyp do dwóch miseczek.
 - Zawartość jednej miseczki polej masłem z bułką tartą, a drugą część polek sosem z serem Cheddar.
 
																											
									


			
		
Cenne rady, wyszła mi fasolka w najlepszej odsłonie, dziękuję!