Bliny


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 mąki gryczanej
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka
  • 100 g kawioru
  • 1/4 kostki masła
  • sól

Porada szefa kuchni

Kawior nie powinno się nakładać metalowymi łyżkami, tylko z masy perłowej lub srebrnymi. Podobno metal zmienia smak kawioru. Dla ułatwienia można łyżeczkę okryć kawałkiem folii spożywczej.

Bliny z kawiorem to chyba jedna z najbardziej ulubionych przekąsek na wschodzie. Kiedyś był to rarytas dla bogaczy. Dziś, żeby posmakować tego przysmaku nie trzeba wydawać majątku.

Bliny przepis

  1. Podgrzej w garnku 100 ml mleka. Gdy jego temperatura nie przekroczy 60 st. możesz dodać pokruszone drożdże
  2. Dodaj cukier oraz tyle mąki, aby wymieszany płyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Po tym czasie do drożdży wlej resztę ciepłego mleka, żółtko, dosyp brakującą przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Całość intensywnie mieszaj.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie ubitego białka. Rób to bardzo delikatnie szpatułką, aby nie zniszczyć struktury piany.
  5. Na sam koniec wlej roztopione masło. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  6. Po tym czasie smaż niewielkie placuszki o średnicy mandarynki na suchej patelni. Po 5 minut z każdej strony.
  7. Gotowe bliny podawaj z kawiorem oraz odrobiną cytryny