Zapiekanka rybna


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 10 średnich ziemniaków
  • 500 g filetu rybnego, np. halibuta
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 natka pietruszki
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • trzepaczka do jajek
  • naczynie żaroodporne

Jest kilka takich dni w roku, podczas których jemy głównie ryby. Świetnym pomysłem może być wtedy nasza zapiekanka rybna. Jest prosta w przygotowaniu, a widok znikających w zastraszającym tempie kawałków daje niebywałą satysfakcję. Dowiedz się jak najlepiej przyrządzić zapiekankę rybną.

Przepis na: Zapiekanka rybna

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  2. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Rybę pokrój na małe kawałki.
  4. Zetrzyj marchewkę na tarce.
  5. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
  6. Umyj i poszatkuj pietruszkę.
  7. Pokrój ziemniaki w grube plastry.
  8. Do miseczki wbij jajka i wlej śmietanę, a następnie dodaj przyprawy. Całość wymieszaj trzepaczką, aż sos stanie się jednorodny.
  9. Natłuść masłem spód naczynia żaroodpornego.
  10. Nakładaj warstwami: ziemniaki, rybę, marchew, cebulę aż do wyczerpania składników.
  11. Całość polej sosem.
  12. Zetrzyj ser żółty na tarce i posyp nim wierzch zapiekanki.
  13. Włóż do piekarnika na 40 minut.
  14. Po wyjęciu z piekarnika całość posyp pietruszką.